Българският разследващ журналист Христо Грозев изготвил план за размяната на Алексей Навални срещу осъдения в Германия агент убиец Вадим Красиков.

Именно този план станал причина опозиционер номер 1 на Русия да бъде убит в колонията, в която излежаваше присъдата си.

Това разказа руската разследваща журналистка и блогърка Мария Певчих. Тя бе близка съратничка на Навални.

Идеята била Красиков да бъде разменен срещу Алексей Навални и двама американски граждани. Агентът на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е осъден доживот в Германия за убийството на чеченския бунтовник Зелимхан Хангошвили през 2019 г.

Певчих не споменава имената на американците. Вероятно обаче става дума за журналиста Еван Гершкович и Пол Уилън. И двамата са арестувани по фабрикувани обвинения в шпионаж.

На 15 февруари т.г. Мария Певчих получила потвърждение, че се водят преговори и че те са във финален стадий. А ден по-късно – на 16 февруари, бе съобщено за смъртта на Навални.

„След началото на войната (в Украйна – б.р.) стана ясно, че Навални трябва да бъде спешно измъкнат от затвора. Ние като негов екип не можехме да не работим за това. И работехме. Ясно бе, че Путин вече няма да се спре пред нищо. Той вече уби десетки хиляди хора. Размяната бе един от начините Навални да бъде спасен. Алексей е руски политик, гражданин на Русия. Не му се полага никаква размяна. Чуждите държави не са длъжни да защитават правата му“, споделя Певчих.

Преди две години било измислено решение, което би могло да проработи. Става дума за хуманитарната размяна на руски шпиони срещу политзатворници.

За измислянето и реализирането на плана помагал Христо Грозев, твърди съратничката на Навални.

„Той търсеше, идентифицираше и разкриваше тези шпиони на талази. Успоредно с това ние подготвяхме списъци на руски граждани, политици, активисти, правозащитници, които спешно трябва да бъдат измъкнати от руските затвори. Реализирането на плана отне цели две години. Можеше и по-малко. При желание и политическа воля това е въпрос на месеци, а не на години. Но достатъчно желание и воля нямаше. Нямаше обаче воля. Огромни усилия, безкрайни договорки, седмици в очакване на отговори, десетки пътувания и стотици неотговорени обаждания. Американски, германски чиновници разбиращо кимаха с глави и разказваха колко е важно да се помогне на Навални и политзатворниците, стискаха ръце, обещаваха и… нищо не правеха“, продължава руската блогърка.

Екипът на Навални не спирал опитите. Хората влезли в контакт с влиятелни политици и най-богатите хора на света, с Путинови приятели като починалия наскоро Хенри Кисинджър - бивш държавен секретар на САЩ. Той не се отзовал, но имало такива, които помогнали. Но не се съгласили имената им да бъдат огласени. А някои от преговарялите си рискували живота.

През пролетта на 2023 г. планът получил одобрение. Всичко можело да се случи още тогава, но поради някаква причина не станало.

Все пак планът бил задействан през декември 2023 г.  За евентуална размяна още през септември намекнал в. „Уолстрийт джърнъл“. А и самият Путин заяви наскоро в интервюто си за американския журналист Тъкър Карлсън, че иска да си получи обратно Вадим Красиков. Руският президент не назова името на агента, но го обяви за „човек, който от патриотични съображения ликвидира бандит в една от европейските столици“. И допълни, че Москва е готова да преговаря за него. Същевременно той намекна за освобождаването на американския журналист Еван Гершкович, ако „партньорите предприемат реципрочни стъпки“.

„Путин можеше да получи Навални. Но само ако беше дал Навални", заявява Певчих.

Вече след убийството на Навални тя научила, че предложението той да бъде разменен било съобщено на Путин от Роман Абрамович. Олигархът често общува с американци и европейци.

Абрамович нито отговорил на запитване на блогърката, нито отрекъл.

„Ето защо убиха Навални сега. На Путин му дадоха да разбере, че може да получи Красиков само срещу Навални. Той обаче изръмжал: „Ах, така ли? Няма да изтърпя Навални на свобода. И ако са готови да разменят Красиков, трябва просто да се избавим от предмета на търга. Да го разменим по-късно, ако се удаде случай“, изтъква Певчих.

Истината според нея е, че Путин е побъркан от омраза срещу Навални дотолкова, че действа срещу собствените си интереси. Той знае добре, че Навални е можел да го победи. Че Навални е бъдещето, а Путин – миналото.