Палестинската групировка "Хамас" е получила проектопредложение от свиканите в Париж преговори за примирие в ивицата Газа, включващо 40-дневно прекъсване на всички военни операции и размяна на палестински затворници срещу израелски заложници в съотношение 10 към един, предаде Ройтерс, цитирайки запознат с развоя на преговорите високопоставен източник.

По-конкретно в проекта се посочва, че "Хамас" ще освободи 40 израелски заложници, включително жени и деца, както и възрастни над 50 години и болни, докато израелците ще пуснат около 400 палестински затворници, уточнява източникът. Предложеното прекратяване на огъня предвижда болниците и пекарните в Газа да бъдат ремонтирани, а в анклава всекидневно да влизат по 500 камиона с помощи, посочи източникът.

Посредниците на преговорите засилиха усилията си за осигуряване на прекратяване на огъня в Газа, с надеждата да предотвратят израелска атака срещу град Рафах в Газа, където повече от милион разселени хора се укриват в южния край на анклава.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че Израел се е съгласил да не провежда военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне на 10 март и да приключи на 9 април. По думите на американския държавен глава Тел Авив се е ангажирал да направи възможна евакуацията на палестинците от Рафах преди старта на очакваната сухопътна офанзива към последната база на "Хамас".