Решението (временното) на поредния недостиг на инсулин беше лесно предвидимо - забраната за износ се удължава с още 1 месец. Тя ще е в сила от 1 до 31 март. Това обяви на брифинг във вторник зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов. Това е поредно удължаване на забраната за износ на инсулин, сегашното изтича в края на този месец и седмица преди това зачестиха сигналите за недостиг на животоподдържащия продукт по аптеките в страната.

Според Министерството на здравеопазването проблемът бил преувеличен.

"Драмата с недостига на някои лекарства се оказва твърде преувеличена", заяви здравният министър проф. Христо Хинков, който коментира сигналите за липсващи инсулинови лекарства в аптечната мрежа на много места в страната.

Проф. Гетов даже приведе и данни, за да подкрепи това твърдение.

„Всяко едно решение, което вземаме, е основано на данни, проверки и доказателства. Освен това във втората половина на всеки месец правим тематични проверки с колегите от ИАЛ и РЗИ – по аптеките в различните региони какво липсва, какво има и къде точно има недостиг.

От началото на годината, за месец януари има подадени сигнала три сигнала за липсващ инсулин - в Стара Загора и Плевен. За февруари сигналите са само два – в Перник и от Пловдивско”, обяви той. От заявката на ръководството на МЗ обаче не стана ясно, след като проблемът не е толкова сериозен защо се удължава забраната за износ.

По думите на Гетов до 23 февруари резултатите показват, че в страната има три инсулинови продукта, които са „със забавяне, отказ или нерегулирани доставки в две трети от всички области”.

„Тоест като цяло можем да обобщим, че голямата част от основните инсулинови продукти са налични в достатъчни количества. Това е доказано от броя на сигналите, които сме получили през изминалия месец”, заключи зам.-министърът.

И допълни: "За други 5 инсулинови препарата също се наблюдават нерегулярни доставки. Данните за всички останали лекарства са пренебрежимо малки".

Според Илко Гетов ограничението за износ на инсулин доказало, че работи. Той се обоснова като обяви, че към момента в аптечната мрежа има 21 275 опаковки от "Тресиба" - масов употребяван инсулин. Според Гетов има осигурени количества за тримесечно средно потребление на продукта.

Удължаването на срока на забраната отново с месец било необходимо обаче до намирането на трайно решение, защото имало значение дори и само един сигнал да има от граждани, че липсва инсулин.

Какво да е трайното решение

За дългосрочното премахване на проблема МЗ е разработило промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които се променя "формулата, начинът на функциониране на системата за електронно проследяване на наличностите, по-известна в обществото като СЕСПА". Тези предложения трябвало "да бъдат нотифицирани пред Европейската комисия", обяви още Гетов. Той добави, че това е направено през декември м. г., а срокът е три месеца и изтича на 14 март. Проектът е в парламента и очаква датата 15 март, за да му бъде начало за обсъждане от НС, каза зам.-министърът.

"В законопроекта се променя алгоритъмът на изчисления, заложен в СЕСПА, както и се променят санкционните наредби. Прагът за недосгит се променя от 65 процента сега на 100 процента. Знаменателят, върху който ще се смята това - от шестмесечен срок се променя на едногодишен срок, т.е. по-голям период с цел обиране на луфтовете и евентуалните девиации в изчисленията" 

Започва се и работа по пълна система за проследяване на пътя на лекарствата. "Продължаваме да обсъждаме и други мерки като например критичен списък на лекарства", добави Гетов.

Версията на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Със свое тълкувание излязоха от Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Анализът ни показва, че от над 64 000 опаковки от трите проблемни инсулина се оказва, че близо 62 000 от тях се намират в склада на производителя. Това каза във вторник пред журналисти Боряна Маринкова, изпълнителен директор на асоциацията.

Тя твърди, че 3044 са опаковките на едно от лекарства, разпределени в четирите големи търговски компании. И обясни, че данните са на база предоставена от Изпълнителната агенция по лекарствата информация от края на миналата седмица за наличността при търговците не едро и в складовите на производителя, на притежателя за разрешение за употреба. Организацията е изпратила запитване до агенцията по лекарствата през Закона за достъп до обществена информация.

По думите на Маринкова данните сочат, че количества не се задържат при търговците на едро. Паралелният износ няма нищо общо с проблемите на пациентите, които имат нужда от инсулинова терапия, твърди тя.

Илко Гетов: Липсите в аптеките са заради недобрата работа на търговците на едро

Днес проф. Гетов коментира и тези твърдения като обаче заяви: "Проблемът за липсите на инсулин в аптеките е заради недобрата работа на търговците на едро". И обясни - 

"Те не снабдяват безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях, не поддържат достатъчни количества. Мога да ви кажа, че за "Тресиба" към 23 февруари в търговците на едро има 383 опаковки в цялата страна, а в склада на притежателя на употреба 20 892. Сами си правете изводите."

Попитан - свързано ли е това поведение на търговците на едро със забраната за износ (недостигът се появява в края на всеки месец, когато се очаква да няма продължение на забрана за износ - бел. ред.), зам.-министърът каза само: "Вие си отговорете".

Шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обаче обясни, че нямола санкционна норма в националното законодателство за задължението на търговците на едро да удовлетворяват искания от аптеките за медикаменти в рамките на 24 часа. Било само добра практика, но нямало санкции. Това било едно от предизвикателствата, защото "отношенията били търговски, от частен характер". "Важното е, че в страната има достатъчно количества, имало е периоди, в които е имало производствени затруднения или затруднения, свързани с доставки за страната, което са доста по-сериозни проблеми. В момента има организационни затруднения, които трябва да бъдат изчистени, за да не се стига до забавяния", отговори само Кирилов.

Забраната за един месец се налагала заради желанието на МЗ "да бъдем максимално гъвкави".