Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък.

Това каза президентът Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, който е на визита у нас, предава БТА.

Френският президент Еманюел Макрон заяви вчера, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение, предаде Франс прес. 

"Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави, каза Румен Радев. - Стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат.

Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле и вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация и до риск от трета световна война и ядрен конфликт."

Очаквам българският премиер да даде повече разяснения за това, което той изложи вчера като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България, посоч още президентът.

"Моят призив е за един много внимателно обмислен и балансиран подход. Не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост.

Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък. Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Броят на жертвите и разрушенията растат", каза още държавният глава.

При посещението си в Киев вчера премиерът Николай Денков заяви, че ще бъде обсъдено и решено дали България ще подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Това ще изисква и решение на Народното събрание, каза още Денков. Помощта за Украйна е помощ за Европа и България, заяви той. 

По този повод, и вконтекста на изказването на Макрон, освен Радев, и лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска днес изслушване на Денков.

"Внесохме в Народното събрание искане за спешно изслушване на премиера Николай Денков във връзка с изказването му, че България е готова да обсъжда двустранно споразумение за сигурност с Украйна. В контекста на срещата на европейските лидери в Париж разчитаме това като готовност да се предостави войска", заяви днес Нинова.

"Освен спешното изслушване, искаме да знаем защо прави тези изявления, от името на кой орган е упълномощен, какво има предвид", заяви Нинова. - "За нас това означава пряко въвличане на България във война", подчерта лидерът на социалистите.