Генетаративният изкуствен интелект даде безкрайни възможности на много индустрии - но улеснява и някои от най-зловещите престъпления.

Това са установили в последните месеци в норвежкия еквивалент на ГДБОП - "Крипос", след като са получили десетки сигнали за детска порнография, която се е оказала генерирана от AI, разказва местното издание NRKbeta.

"Само преди няколко месеца можехме лесно да установим, че едно изображение е генерирано от изкуствен интелект. Сега в някои случаи е много по-трудно, материалът е много по-"качествен", обяснява Хелге Хаугланд, ръководителка на отдела за приемане на сигнали в "Крипос".

Според норвежките закони, всяко порнографско изображение на дете - независимо дали с реални деца, генерирано от AI или рисунка - е незаконно за притежание, съхранение или разпространение. 

Но когато се получават сигнали за клипове и видеа на реални деца - или изглеждащи като такива - екипи от "Крипос" правят сериозни разследвания, за да установят жертвите от кадрите. Когато кадрите са AI генерирани, това може да означава десетки загубени човекочасове за издирване на виртуална жертва.

"Рискуваме да се опитваме да идентифицираме деца, които не съществуват, които са подложени на "насилие", което не е извършено в реалния свят", обяснява още Хаугланд.

Порнографията за възрастни отдавна използва различни методи за поставяне на лицата на звезди - наскоро певицата Тейлър Суифт - на телата на порнозвезди. А AI само улесни този процес, но тази техника не можеше да се полза по ясни причини при детска порнография. Инструментите за генериране на видео обаче стават все по-добри.

По принцип мнозинството генеративни модели забраняват определени текстови команди - особено тези, свързани с порно и насилие. Но някои модели са с отворен код и могат да бъдат свалени и инсталирани на друг сървър без тези ограничения.

Хаугланд предупреждава, че генерираният от данни материал за насилие може да затрудни капацитета за разследване и така да направи по-трудно спирането на текущите нарушения.