„Когато Кристиан Фройдинг говори за артилерийски боеприпаси в наши дни, се усеща нотка на отчаяние. Генералът с две звезди от Бундесвера е ръководител на щаба за Украйна в Министерството на отбраната и следователно главният купувач на германското правителство, когато става въпрос за оръжейни доставки за Киев.“

Така започва материал в последния брой на германското списание „Шпигел“, в който се описва проблемът с намиране на муниции за Украйна.

"Опитваме се да набавяме боеприпаси от цял свят", признава Фройдинг.

155-милиметровите снаряди за украинската артилерия свършват на фронта, въпреки стотиците хиляди, доставени от съюзниците. Германия е доставила 50 000 снаряда, а още 200 000 предстои да бъдат транспортирани. Повече снаряди са единственият шанс за украинците да държат руснаците на разстояние.

В края на март 2023 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС решиха да доставят на Украйна един милион артилерийски боеприпаси в рамките на дванадесет месеца. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел неотдавна призна, че до крайния срок ще бъдат осигурени само половин милион.

Запасите от артилерийски боеприпаси са в недостиг в целия свят. Дори армията на САЩ е на изчерпване. Американците вероятно биха могли само бързо да набавят  допълнителни запаси от спорните си касетъчни боеприпаси, за които се твърди, че все още се намират в складовете.

В Министерството на отбраната в Берлин главният закупчик Фройдинг и хората му почти всеки ден се чудят къде да намерят боеприпаси, пише още списанието.

Пари не липсват, казва Фройдинг. Само през 2024 г. федералното правителство ще предостави седем милиарда евро за оръжейна помощ.  Съвсем наскоро екипът на Фройдинг откри запаси от 122-милиметрови боеприпаси в България. Това са снаряди, които могат да се изстрелват от гаубици от съветски тип. И незабавно закупи 120 000 снаряда.

Запаси от такива има и в Индия, но Делхи отказва да ги продаде заради добрите си отношения с Москва.