До десетина дни от ГЕРБ ще изготвят проект на коалиционно споразумение като отговор на меморандума, предложен от "Продължаваме промяната - Демократична България". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Ние сме отговорна партия. Повече в такива сглобки неорганизирани няма да участваме. В рамките на десетина дни изготвяме едно коалиционо споразумение. То започва от мандата, през Министерския съвет. Ние се явяваме на парламентарни избори, не за регулатори. Първо за създаване на управление".

Борисов изтъкна, че ГЕРБ имат 69 депутати, но може да съберат допълнително мнозинство, ако се налага. Той обаче допълни, че няма да искат повече министри, въпреки, че "Продължаваме промяната - Демократична България" имат 63. Все пак, според Борисов, разпределението на министерските кресла трябва да е пропорционално на представителството в парламента.

Борисов беше категоричен, че споразумението трябва да е за пълен мандат - т.е. за още три години.

Той каза, че би подкрепил да се създаде Министерство по европейските въпроси - така би се решил спорът за МВнР, като за всеки от партньорите ще има по едно министерство с дипломатически профил. Въпросът с регулаторите щял да бъде обсъден, след като се реши въпросът за министрите.

"Започваме с тези регулатори, които изискват мнозинство от 121 гласа, и след това тези с по 160 гласа".

Това уточни Борисов.

"Желанието да се самоизтъкват вече минава всички граници", каза още бившият премиер по адрес на своите партньори в управлението.

Така той коментира посещението на премиера акад. Николай Денков в Украйна и това на министъра на отбраната Тодор Тагарев в Париж.

Според Борисов в момента имаме "кабинет на външните работи". Той отново изтъкна, че България не е изпълнила вече взети решения от страна на Народното събрание и правителството за помощ за Украйна.

"Президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българският парламент гласува, а вместо това получи меч. Доста конфузно се получи впоследствие", каза Борисов по повод подарената от премиера Денков реплика на меча на хан Кубрат.

По думите му министър Тагарев "помахал" от Версай, където бил на конференция.

"Когато ние сме били във Версай, той не знам къде е бил", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ направи преглед на решенията, взети от Народното събрание и кабинета за даване на оръжия и военна помощ на Украйна, и каза, че в голямата си част те не са изпълнени.

"Пакет от юни 2023 г. - едва сега е изпратена основната техника, ускоряване на обновяването на боеприпасите във ВМЗ е изпълнено на 70%, а решението за БТР-ите до момента не е изпълнено", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и други евролидери, че Алиансът няма да праща войски в Украйна - по повод изявлението на Еманюел Макрон от снощи.

"Към това се присъединява и нашата партия. Политиката не се прави в България и не се прави в полза на хората (за политика в полза на хората, често говори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, намеквайки, че правителството не води такава - б.р.).

Мен лично щеше да ме е срам да отида в Украйна, още повече, че Тагарев сам си пусна пост, че заминава в желанието си за самохвалство и то в тема, в която българският народ е толкова чувствителен за участие във война.

Това самоизтъкване пред нашите западни партньори не мога да го разбера и те ни се чудят на акъла. БТР-ите са си още тука, а ние отиваме да подаряваме мечове, това е цинично".

Кирил Петков: Не мога да приема или отхвърля нещо, което не е стигнало до мен

"Ние разбрахме, че в последните 9 месеца е направено много. Едното нещо, което искам да призова, е нашите колеги от ГЕРБ да направят същото, което направихме ние  - да не се говори на повърхностно ниво, да има задълбочен разговор с министър Тагарев, за да разберат колко много е направено в последните месеци", коментира Кирил Петков изявлението на Бойко Борисов. 

Лидерът на ПП каза, че не може да приеме или отхвърли предложеното от Борисов коалиционно споразумение, което би трябвало да действа до края на мандата на този парламент - още не го е виждал.

Обясни, че се надява от ГЕРБ да успеят да предложат по-бързо от обявените от Бойко Борисов 10 дни споразумение, тогава то ще бъде разгледано.

"Десет дена е прекалено дълго. Задължително следващият премиер трябва да бъде Мария Габриел. Ние сме хора, когато си дадем думата, си я спазваме", допълни той.

За външен министър и предложението за министър по европейските въпроси, Петков коментира, че "когато на един министър му се дадат две роли и тези две роли се водят като двама министри, това е леко нечестно, защото един човек взима две точки, ако така се разпределя".

Точно тези математики в момента не ми се коментира, искаме да видим в момента тяхното предложение, да видим какво говорят за регулаторите, за съдебната власт, нека не забравяме за Мартин Нотариуса, нека не забравяме за Пепи Еврото, това са важните неща, които ни интересуват, допълни съпредседателят на ПП.

Според Кирил Петков не трябва да се отвлича вниманието с разпределението на министрите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Всички български граждани знаят, че 30 години гласуват за някакви хора в парламента, за някакви министри и животът не им се променя, защото точно тази "перманентна власт" е която управлява.

"Кой е гласувал за такъв главен прокурор Сарафов, аз не съм гласувал за такъв главен прокурор, не съм гласувал за шефката на Комисията за защита на конкуренцията да бъде майка на някой депутат, не съм гласувал за службите, които не могат да открият едни шпиони като хората.

Не съм гласувал, но те определят моя живот. Точно това в момента е по-важно и нека не си играем на театър, да седнем и да решим реалните задачи, които хората ги интересуват. Няма да отклоним темата и нямаме ли ясен отговор за регулаторите за ВСС, за службите, разговорът за министри е второстепенен", каза Кирил Петков.

Петков добави, че Николай Денков е готов с оценката на министрите от месец и заяви, че още вчера е писал есемес на Борисов и му е казал, че е време да седнат да говорят.