Южна Каролина, щатът, който издигна Джо Байдън за номинацията на Демократическата партия преди четири години, ще донесе на президента първата му официална победа на първичните избори през 2024 г.

По данни на "Ен Би Си Нюз" при 97% преброени гласове държавният глава получава 96,2% от вота (126 321 гласа). Конкурентите му - конгресменът от Кънектикът Дийн Филипс и писателката Мериън Уилямсън - взимат съответно 2,1% (2726 гласа) и 1,7% (2239 гласа) от вота. Остават да бъдат преброени още около 3800 гласа. 

Разпределението на остатъка от гласовете няма значение - Байдън получава всичките 55 делегати, заложени в първичните избори на Южна Каролина.

Байдън, който участва на събитие за набиране на средства за кампанията му в Лос Анджелис, съобщи в изявление, че Южна Каролина го е поставила на пътя към победата.

"През 2020 г. избирателите на Южна Каролина бяха тези, които доказаха, че експертите грешат, вдъхнаха нов живот на нашата кампания и ни поставиха на пътя към спечелването на президентството. Сега, през 2024 г., гражданите на Южна Каролина се произнесоха отново и не се съмнявам, че вие ни поставихте на пътя към спечелването на президентството отново. И превръщането на Доналд Тръмп в губещ – отново."

Защо Южна Каролина измести Айова и Ню Хемпшир от изборния календар на демократите

От 70-те години насам Айова и Ню Хемпшир бяха първите два щата в първичните президентски избори на Демократическата партия. Това се промени през 2024 г., когато Националният комитет на Демократическата партия (DNC) реши да премести Южна Каролина най-напред в изборния календар.

Две са причините за тази мярка: 

Първо, срещу партията бяха отправени критики, че предимно белите избиратели в Айова и Ню Хемпшир не отразяват разнообразния характер на електоралната база на демократите (близо 30% от жителите на Южна Каролина са афроамериканци).

Второ, на първичните избори през 2020 г. тогавашният кандидат-президент Джо Байдън последователно загуби изборите в Айова, Ню Хемпшир и Невада. Той успя да обърне победния устрем на прогресивния сенатор на Върмонт Бърни Сандърс, като спечели убедително в Южна Каролина

Но плановете на DNC и държавния глава не се осъществиха. В Айова се съобразиха с исканията им и постигнаха споразумение - вот по пощата започна още на 12 януари, но ще продължи до 5 март (тогава е т.нар. Супервторник - в рамките на един ден ще се проведат избори в 16 щата и територии на Америка).

Властите в Ню Хемпшир обаче отхвърлиха призивите им и избори де факто се проведоха на 23 януари. В знак на протест президентът отказа да се регистрира за тях, но въпреки това спечели 64% от гласовете - американското законодателство позволява на избирателите да вписват с химикал името на своя избраник.

Убедителната победа на Байдън бе само символична - DNC превантивно лиши Ню Хемпшир от делегати. Гранитния щат няма да изпрати делегати на конвента на Демократическата партия през август 2024 г., които в крайна сметка избират номинацията на Демократическата партия.