Военният министър Тодор Тагарев трябва да бъде сменен, той е неработещ министър. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  Малко след него подобна смяна поиска и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.

Още вчера Борисов разкритикува много остро Тагарев. Основният му мотив е, че той не е изпълнил решенията на парламента за даване на военна помощ за Украйна.

"Работата на министър Тагарев за мен се изчерпа - каквото и да напишат в този отчет, той работата не я е свършил. Това е неработещ министър, сега са му виновни зам.-министрите, МВР и всички останали, само той е на високи обороти. Толкова високи, че в секретно деловодство има доклад какво е свършил. Аз не бих отишъл в Киев при Зеленски преди да съм изпълнил решенията на парламента, а той не ги е изпълнил", коментира Борисов.

Според Борисов службите в момента работят прекрасно и той ще е последният, който би се подписал под искане смени в тях. Така той коментира искането на "Продължаваме промяната - Демократична Бългрия" за реформа в службите.

"Реформа в службите не означава процентно разпределение. Ако имаме претенции към тях, службите трябва да знаят за какво имаме претенции. В момента виждам, че ловят шпиони всеки ден, правят операции, работят прекрасно с партньорите. Ако искат да ги сменим, аз ще съм последният, който ще се подпише за това", отбеляза той.

"Този уикенд е Трети март - аз имам мероприятия".

Tака лидерът на ГЕРБ призива на Кирил Петков коалиционното споразумение на ГЕРБ да бъде представено до десет дни.

"Две седмици ги чаках да се напътуват и доколкото разбирам - никакъв резултат. Ние, за разлика от тях, обмисляме всяка дума и изречение. Това не е документ, който се пише на коляно, за да отразява щенията само на една или друга партия", каза още Борисов.

И допълни:

"Коалиционни споразумения се правят в целия ЕС, меморандум ми звучи малко като "Джемкорп".

Партийните лидери още не са получили оценката на министрите от Николай Денков и Мария Габриел.

"Денков може да си подаде оставката когато си иска - ще я гласуваме, когато влезе в дневния ред на парламента", каза Борисов.

Преди дни обаче той заяви, че тази оставка може и да не бъде гласувана.

Днес ГЕРБ и ДПС подкрепиха в зала искането на БСП премиерът Николай Денков да бъде изслушан от парламента за посещението си в Украйна. От ДПС специално поискаха да бъде изслушан и Тагарев, което също бе прието.

"Той не може да прати едни бронетранспортьори няколко месеца. Работа, която я свършихме с ГЕРБ и ДПС преди месеци. Всичко беше готово - подписано, направено - на 18 януари парите бяха осигурени, той до ден днешен нищо не е направил.

И днес го гледам - жалка гледка, си обвинява заместник-министрите. Малко мъжко, да каже: Аз съм виновен, не ги пратих. Ходи напред - назад, снима се само, нищо свършено за Украйна. Всичко, което е свършено за Украйна, го направи парламентът. Тагарев свърши една голяма нула".

Това коментира Пеевски.