За забавената помощ за Украйна, както и за неизпратената, но обещана такава, не бил виновен министърът на отбраната, а заместник-министри, МВР, Външно. Всъщност, сега Тодор Тагарев готвел най-голямата българска военна помощ за Киев, по-голяма във финансово измерение от предоставената до момента на обща стойност 47 милиона евро. 

С тези две послания самият Тагарев отвърна на обвиненията, които идват периодично не само от ГЕРБ, но и от "Продължаваме промяната-Демократична България", а даже и от украинския президент Володимир Зеленски, за това, че България обещава, но не доставя военна техника.

Както е известно, при визитата на премиера Николай Денков в Киев преди два дни, по повод две години от руската инвазия, той подари на Зеленски реплика на меча на хан Кубрат, на което украинският президент отвърна с "Не го видях, никакъв меч още" - което бе разтълкувано у нас като намек за липсващата българска помощ.

Днес Тагарев коментира, че такава била позицията на Зеленски към всеки лидер, с когото се среща, понеже Украйна се нуждае от техника и оръжия. Заяви още, че не е бил част от делегацията само защото трябвало да замести премиера в Париж. Но иначе бил десетки пъти в Киев, а след започването на войната - в Одеса - за среща с украинския си колега. Липсата му, разбира се, породи коментари, в т.ч. вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го иронизира - че "помахал от Версай".

До няколко дни

Разговорът, който се проведе в ефира на бТВ, се въртеше основно около все още неизпратените 118 БТР-а, които България обеща на Украйна преди половин година. Както Клуб Z писа, със свой фейсбук пост със снимки от товарене на техниката Тагарев остави впечатлението, че тя заминава най-сетне за фронта. Но всъщност, още си е в България, като в добавка страната ни ще получи пари от Великобритания за транспортните разходи  (370 000 евро), защото дълго време сама не намери начин да осигури тези средства.

БТР-ите са собственост на МВР и бе решено да не се прехвърлят към МО, което има споразумение с украинското министерство, понеже щяло да отнеме време. Помощта бе обект и на президентско вето, преодоляно миналия декември. И ето защо днес Тагарев изтъкна тези причини за забавянето.

"По някаква причина политиците си мислят, че ако нещо гърми и е боядисано в зелено, за него отговаря МО. Но тези БТР-и са на МВР. МВР е страна по споразумението. Не беше лесно да ги прехвърлим на МО. Трябваше МВР да ги прехвърли, после физически да ги прехвърлим в складове. Пет месеца отидоха за..., за хартия. Имаше и вето на президента, преодоляно през декември. Експедирането на техника не е лек процес, отнема месеци. Тук говорим за огромни влакови композиции" - посочи Тагарев.

И обеща, че ще тръгнат "до няколко дни".

На въпрос къде са БТР-ите, Тагарев отвърна "В София".

"Малко по-спокойно, моля, когато всичко замине, ще го обявим", ядоса се.

По собствените му думи пътуването ще отнеме "предполагам не повече от два дни". И съответно на въпроса какво сме правили от миналото лято досега, както и от фейсбук статуса му от 2 февруари, обяви, че чак сега тримата зам.-министри са намерили начин, че трябвало да се съберат машините от цялата страна, което отнело три седмици. След което Тагарев заяви, че е препоръчал въпросните заместници, а не той, да бъдат изслушани в ресорната парламентарна комисия, за да дават обяснения има ли забавяне в действителност и ако да - защо. "Не ги координирам аз, не ги координирам аз", посочи.

"Тези БТР-и са не голяма част от помощта" - заяви още отбранителният министър и добави, че сме дали оръжейни системи и боеприпаси.

Компенсациите - сложен въпрос

А за да пожаже колко всъщност се работи обяви, че до встъпването на кабинета "Денков-Габриел" помощта е възлизала на 13 милиона евро, а до този момент е общо 47 милиона евро (34 милиона при кабинета сега).

Въпросът с компенсациите обаче се оказа "сложен въпрос". Само за първите 13 милиона имало изготвен график - в продължение на 4 години ще ни компенсират с 50%. За останалите не е ясно нито как, нито кога. "Това е по европейският инструмент за мир, но работим в търсене и на други възможности, защото не сме напълно удовлетворени как работи този инструмент" - посочи Тагарев.

След което обяви нова, безпрецедентна по думите му готвена от МО помощ:

"Работим за допълнителна помощ и то в пъти повече от предоставената до момента. Разчитам на Народното събрание. Финансовото й измерение ще е в пъти по-голямо" - но не посочи подробности, понеже още течало съгласуване.

Оказа се, още една помощ буксува - изпращането на специални ръкавици от складовете на МО. По думите на Тагарев инициативата е била на Министерство на външните работи (с титуляр Мария Габриел), но какво са направили в МВнР, той не знаел, не бил стигнал до ръкавиците.

Високи обороти

"Тези критики и постоянни атаки срещу мен пречат да изпълним тази политика. Аз не работя да си правя пиар", заяви накрая.

И понеже критики идват и от ПП-ДБ, при срещата си вчера с парламентарната група им казал, че "опозицията е излязла във ваканция" по отношение на атаките срещу него, други поели тази функция.

Дали ще запази поста си и след ротацията и иска ли? Ще участва, "ако тези перманентни атаки от всички посоки, които не ми позволяват да си вършим работата, както аз я разбирам, спрат". И все пак, мислел, че има подкрепата на ПП-ДБ.

Каква е оценката на премиера Денков за него? - "Мисля че е добра", отвърна. А тази на Мария Габриел? - "На тази възраст съм забравил какво е да ти пишат оценка в бележника".

Ако тези атаки продължат, може ли сам да се откажете, бе попитан. На което Тагарев отвърна с "разбира се". Но после посочи, че работел на такива високи обороти, че му било трудно сам да се надскочи.