Ние не се казваме "Продължаваме управлението". Ние се казваме "Продължаваме промяната". Време е да видим как реалните реформи ще продължат. Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Така той отговори на сутрешните изявления на Бойко Борисов и Делян Пеевски по повод предстоящата ротация в правителството.

Петков заяви, че трябва да има гаранции, че промяната ще продължи.

Той бе категоричен, че няма да се подписва коалиционно споразумение, докато не е сигурно, че реформите продължават. Според него военният министър Тодор Тагарев има подкрепа и на Украйна, и на коалиционните партньори. Така той коментира искането на Бойко Борисов и Делян Пеевски Тагарев да бъде сменен.

"Трябва да ни покажат, че промяната ще продължи, за да има шанс това управление да продължи", категоричен бе Петков.

Той припомни защо е била създадена тази "сглобка" с ГЕРБ-СДС и коментира, че тя не е коалиция.

"Събрахме се с една единствена цел и тя е да направим реформите, които българските граждани заявиха, че искат да се случат още преди три години", каза Петков.

И допълни, че "хората искат справедливост в съда, искат сигурност и служби, на които да могат да разчитат и като отидат в магазина да знаят, че никой не ги обира с монополни цени".

"Това бе задачата на тази "сглобка", посочи Петков.

И добави, че през първите 9 месеца е свършена работа в това отношение.

"Тук трябва да поздравя колегите от ГЕРБ, с които направихме добри неща - сменихме Конституцията, сменихме много от законите, за да дадем възможност тези реформи да се случат, сега обаче в следващите девет месеца те трябва реално да се случат", настоя Петков. 

Принципно споразумение, което да гарантира избора на независими състави на регулаторите и път за реформиране на съдебната система и прокуратурата, трябва да предшества разговора за министерския състав на правителството след ротацията и съставянето на евентуална коалиция. Това заяви финансовият министър Асен Василев.

"Коалиция ще има, когато България има независими съд, регулатори и прокуратура. Необходимо е в регулаторите да влязат хора, които не реагират на телефонни обаждания", каза Асен Василев.

И посочи като пример Комисията за защита на конкуренцията, която допуска ставащото с мобилните оператори и сектора на горивата. Министърът допълни и че трябва да се гарантира липсата на влияние от "нотариуси" и "джуджета".