„Не приемаме такава подмяна на приоритетите."

Това отбеляза премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание по повод предложението на ГЕРБ от вчера за пропорционално разпределяне на министерските постове между двете политически сили на основната на коалиционно споразумение, което партията на Бойко Борисов подготвя.

"Предложението на ГЕРБ от вчера радикално променя приоритетите, набелязани от нас преди девет месеца. Вместо да продължим с усилията за реформи, фокусът се поставя върху министерски кресла и борба за постове", каза още Денков в отговор на Борисов.

"Не приемаме такава подмяна на приоритетите. Нека изпълним задачите така, както са поставени и при условията, които договорихме преди девет месеца. Едва след като извървим набелязания път за борба с корупцията и реформа в правосъдната система през следващите няколко месеца, след това сме готови да обсъдим с ГЕРБ как да продължим напред", беше категоричен премиерът. 

Според него сега е "нужна политическа смелост да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма, върху които е съставено това правителство". 

Той определи сегашното състояние на съдебната система, в светлината на последните разкрития след убийството на Нотариуса и наличието на специален клуб за магистрати, заканите към съдии и т. н., като "правосъдието ни е превърнато в борса".

"Последните разкрития показаха, че правосъдието ни е превърнато в борса, че вместо да се борят с престъпността  организирани групи с протекцията на политици са изпълнявали мокри поръчки пред широко затворените очи на службите, на прокуратурата и на антикорупционната комисия. Сега е нужна политическа смелост, да направим следващите стъпки, както са набелязани в управленската и законодателната програма", смята Денков.

"Това управление беше създадено с една ясна задача - да освободи властта и институциите от корупционния багаж, който влачат през всички години на прехода. Това договорихме, това записахме в управленската и законодателна програма, за това си стиснахме ръцете с вицепремиера Мария Габриел.

Основен приоритет беше правосъдната реформа. постигнахме много, но това не е достатъчно.

За да има справедливост, а не бухалки трябва да довършим задачата. Предстои избор на състава на антикорупционната комисия, на ВСС, на ключови регулатори", добави той.