Властите в страните членки на ЕС трябва да търсят на своя територия помощниците на путинската мафия, незабележимите юристи и финансисти, които помагат на него и приятелите му да укриват пари.

За това призова от трибуната на Европейския парламент в Страсбург Юлия Навалная – вдовицата на Алексей Навални. Противник номер 1 на Владимир Путин почина на 16 февруари в трудова колония зад полярния кръг.

Юлия Навалная бе поканена на пленарната сесия на ЕП.

На няколко пъти тя не можа да се сдържи и се разплака по време на речта си.

Г-жа Навалная обяви руския президент Владимир Путин за главатар на организирана престъпна група и го обвини за убийството на съпруга й:

„По негова заповед измъчваха Алексей три дълги години – държаха го гладен в каменен чувал, на парчета отрязваха от него външния свят, лишаваха го от свиждания, телефонни разговори, дори от писма. А после го убиха. Гавриха се с тялото му, гавриха се с майка му.“

Две години след започването на войната в Украйна много хора вече са уморени от нея, изтъкна Юлия Навалная. Започнали дори да намекват за договорка с руския лидер.

Убийството на Навални обаче накарало всички да си помнят, че Путин е способен на всичко и не трябва да се договарят с него. От друга страна обаче, мнозина смятат, че той не може да бъде победен. И отчаяно питат самата Юлия Навалная как могат да й помогнат.

„И си мисля как Алексей би отговорил на този въпрос. Ще се опитам да ви отговоря, но затова трябва да ви разкажа малко какъв бе той.

Алексей бе изобретател. Той постоянно изисляше нови подходи във всичко, но на първо място в политиката.

Ето, имате избори в началото на юни. Мнозина от вас ще водят предизборна кампания – ще се срещат с избиратели, ще дават интервюта, ще снимат рекламни клипове. А сега си представете, че всичко това е невъзможно. Клипът не може да бъде публикуван срещу никаква сума. Всички избиратели, дошли на срещата, биват арестувани заедно с кандидата.

Добре дошли в путинска Русия. И все едно Алексей Навални успя да стане известен политик в нея. Да зарази с идеите си милиони хора.

Как? Той постоянно фантазираше и експериментираше. Не ви пускат по телевизора? Ще се научил да правим клипове в YouTube така, че да ги гледа цялата страна. Ще измислим стратегия на тактическо гласуване, която ще отнеме места от управляващата партия. Алексей дори от путинския ГУЛаг съумяваше да предава идеи за проекти, от които Кремъл се паникьосваше. Той бе противоположност на всичко скучно“, сподели г-жа Навалная.

И тук според нея е отговорът на въпроса.

„Ако наистина искате да победите Путин, трябва да станете иноватори. И трябва да престанете да бъдете скучни“, обобщи тя.

Невъзможно е Путин да го заболи от още една резолюция или още един пакет санкции, продължи съпругата на Алексей Навални. Той не може да бъде победен, ако за него се мисли като за човек с принципи, морал и правила.

„Той не е такъв и Алексей отдавна го разбра. Имате си работа не с политик, а с кървав мафиот. Путин е главатар на организирана престъпна група. В състава й са и отровители, и наемни убийци, но всички те са пионки. Главните са близките до Путин хора, неговите приятели, пазители на мафиотската каса“, изтъкна Юлия Навалная.

Затова всички трябва да се борят срещу путинската мафия. Иновациите са в това, че трябва да бъдат използвани методите за борба с организираната престъпност, а не за политическа борба:

„Не дипломатически ноти, а разследване на заплетени финансови схеми. Не изразяване на загриженост, а издирване на помощниците на мафията във вашите страни.“

В тази борба според г-жа Навалная надеждни съюзници на европейците са десетки милиони руснаци, които са против Путин и войната. Те не трябва да бъдат преследвани, а обратното- с тях трябва да се работи.

А Путин трябва да отговаря за това, което е направил и с Украйна, и с Русия, и с Алексей Навални.

„Моят мъж няма да види Прекрасната Русия на Бъдещето, но ние трябва да я видим. И ще положа всички усилия, за да осъществя мечтата му – злото да отстъпи и да дойде бъдещето“, завърши съпругата на опозицонер номер 1.

Тя обяви за предстоящото погребение на Навални. Но допълни, че не е убедена дали то ще премине мирно или ще арестуват хората, дошли да се простят с нейния съпруг.