„Руските войници са вече тук. Да, може би са друг вид войници, но са тук.“

Това заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Той говори на дебат, посветен на убийството на Алексей Навални и необходимостта от действия на ЕС в подкрепа на политзатворниците и подтиснатото гражданско общество в Русия.

„Някои от нас като че ли се заблуждават, че ние сме в някакъв сладкарски магазин, че войната е далече, ние не сме засегнати от нея“, продължи Новаков.

И припомни, че у нас бяха арестувани двама руски шпиони, изпълнявали задачи на военното разузнаване на Москва.

„Никой не бе изненадан. Те може да не са убили никого, но със сигурност те не са работили в полза на ЕС, като зачитат нашите правила и начин на живот“, изтъкна евродепутатът.

Според него смъртта на Навални е още един пример, че в Русия се е възстановил сталинизмът. А Европа трябва да се подготви и да знае какво да очаква от Русия.

„Нека заделим повече фондове за нашите военни сили, ако най-лошото стигне до нас“, призова той.

Почит към Навални отдаде и Андрей Ковачев, също от ГЕРБ и ЕНП.

„Алексей Навални знаеше, че, връщайки се в Русия, ще бъде убит, при това по много мъчителен начин. Но въпреки това той отиде в отечеството си“, каза той.

Според него Навални ще остане завинаги символ на другата Русия – тази на демокрацията, доброто, културата, литературата, музиката, великите постижения на науката.

„Навални започна да живее своя вечен живот и ще остане този символ на демократична Русия. За съжаление, тя в момента не съществува“, обобщи Ковачев.

И допълни, че Путин разбира само от политика на сила и ясни граници. Затова ЕС и САЩ трябва да продължат с ефективната подкрепа за Украйна чрез доставка на необходимото въоръжение. Ковачев призова и да бъдат санкционирани всички, виновни за смъртта на Навални. Същото трябва да се направи и с всички от списъка на неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК). Броят им днес е почти 8000.

Утре евродепутатите ще гласуват резолюция във връзка със смъртта на Алексей Навални.