Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) и Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия (PIF) подписаха дългогодишно стратегическо партньорство, съобщи организацията, която обединява елита при мъжете.

Така още един комерсиален спорт се обвързва с кралството. Начело на фонда, който е държавен, е престолонаследникът принц Салман.

PIF става официален партньор на мъжката ранглиста, както и на Мастърс турнирите в Индиън Уелс, Маями, Мадрид, Пекин, Финалите на ATP в Торино и надпреварата "Следващата генерация", организирана в Джеда.

Саудитска Арабия инвестира във футбола (Купи и Суперкупи на Италия, Испания и т.н., мажоритарен дял в "Нюкасъл"), Формула 1, профи бокс и голф през последните години. Критиците обвиняват богатото на петрол кралство, че използва PIF, за да "промие спорта" на фона на проблемите с човешки права. Страната отрича обвиненията и казва, че защитава националната сигурност чрез своите закони.

През миналата година Саудитска Арабия се кандидатира и за домакин на Световното по футбол през 2034 г., като не се очаква да има конкуренция и най-вероятно ще го спечели. Преди това се очаква да приема Световно клубно и други турнири, свързани с ФИФА.

От ATP заявиха още, че PIF се е ангажирал да развива и дава възможности на младите играчи и също така ще допринесе за своя стратегически план OneVision, който се фокусира подобряване на изживяването на феновете чрез технологични новости.

През август м.г. бе обявено, че финалите "Следващото поколение" за играчи под 21 години ще се провеждат в Джеда до 2027 г., като наградният фонд ще бъде увеличен до рекордните 2 милиона долара.

Саудитска Арабия също ще бъде домакин на нов елитен турнир по тенис, в който ще участват Новак Джокович, Рафаел Надал и трима други шампиони от Големия шлем през октомври. Надал се ангажира като посланик на Саудитската федерация в тениса, заради което отнесе много критики.