"Левски" официално обяви, че е внесъл до Областната администрация на София и Министерство на младежта и спорта заявление за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион „Георги Аспарухов“.

Това е станало чрез създаденото за целта проектно дружество „Стадион Георги Аспарухов“ ЕАД.

Преди няколко седмици "Левски" обяви, че учредява дружеството, за да реконструира основно клубния си стадион.

"В изпълнение на изискванията на Закона, на вниманието на отговорните институции, бе предоставена инвестиционна програма, съпътстваща искането на ПФК „Левски“ за придобиване на всички права да инвестира и управлява стадиона дългосрочно.

Вярваме, че екипът ни направи първата и най-важна стъпка по пътя към изграждането на нов дом на нашия любим клуб. Мотивация и отговорност е да следваме верния път заедно - всички ние, в името на „Левски“, завършва съобщението.

Заявлението е внесено и до Областната управа, тъй като тя се води собственик на стадиона в квартал "Подуяне". 

Към момента "Левски" не е представял пред медиите и феновете си въпросната инвестиционна програма. Не е ясно дали има компания, която да стои зад проекта с възможна инвестиция, какво точно се цели, как ще се промени съоръжението, колко ще струва това и т. н.

Коментар на Валентин Маринов, Клуб Z

"Левски" прави стъпки за придобиване на стадиона чрез някаква форма на собственост, оттам на реконструкция и стопанисване. Всеизвестен факт е, че в съвременния футбол няма как да претендираш да си голям, ако не разполагаш с модерен стадион, който да е удобен и безопасен, да привлича фенове и в крайна сметка да носи пари и чрез други пазарни механизми, не само от билети и абонаментни карти за домакински двубои.

Клубът обаче го чака дълъг път. Като начало трябва да изчисти дълговете си към НАП. Това е първото условие, за да получи от държавата арената си.

Към края на февруари от "Герена" се похвалиха, че са изплатили 1,15 млн. лева към главницата. Остават обаче още близо 9 млн., около 4 млн. от които са лихви. "Левски" обеща, че до средата на април ще бъде нулирана поне главницата. Това явно става възможно покрай няколко изходящи трансфера, които "сините" направиха по-рано тази година.

Ако това стане, ще е добра новина за "синя" България, тъй като ще престанат да текат лихви, но трябва да се внесат и вече натрупаните. Едва когато това се случи и няма други борчове към държавата, "Левски" ще може да мисли за мечтаната реконструкция. Евентуално.

Тук започват въпросите, като най-големият бе маркиран по-горе - кой ще застане зад клуба в този проект, тъй като той ще погълне десетки милиони? Може ли това да е генералният спонсор "Палмс бет"?

Предишните опити бяха неуспешни - първо бе фарсът с Джо Диксън, а след това компанията "Юнайтед груп", собственик на "Нова броудкастинг груп", "Виваком", а вече и на "Булсатком", се отказа да влезе в "Левски" и да инвестира в стадиона.

Нататък следват куп перипетии, разрешителни и формалности, ако се съди и по сагата с ЦСКА-София и ст. "Българска армия". Там уж вече имат всичко необходимо като разрешителни, за да бутнат стария стадион и да почнат да градят нов, но още не са почнали, а сбогуването с Армията бе преди края на м. г.

Но "Левски" може би ще избегне много препятствия, тъй като стадионът му не се намира в парк в центъра на София, в който още не е минал подробен устройствен план.

"Сините" представиха бразилски нападател

В последните часове на затворения снощи трансферен период в България, "Левски" обяви привличането на бразилския нападател Евертон. Той е преотстъпен за една година с опция за откупуване.

Във визитката на футболиста, публикувана от "сините", се посочва, че той е роден на 3 януари 1999 г. в Апуярес (Бразилия). Подписва първия си професионален договор с родния "Атлетико до Порто". В началото на 2020 г. преминава под наем в друг местен клуб "Сианорте", записвайки 6 мача с 1 гол. Година по-късно е преотстъпен в друг клуб от родината си - "Вера Круз", с чийто екип има 9 мача и 2 гола. 

През лятото на 2021 г. преминава под наем в друг бразилски клуб - "Сао Жозе", където записва 29 мача и вкарва 2 гола. На следващото лято преминава в "Мирасол" (17 мача и вкарва 1 гол). В началото на 2023 г. преминава под наем в "Бруске" (42 мача със 7 гола).