По инициатива на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев във вторник, 5 март, от 11:30 часа ще се проведе среща с представители на двете враждуващи федерации в шахмата.

Целта е намиране на компромис, примирие и най-сетне нещо като обединение след години на разкол и битки извън дъската.

Илиев е поканил представители на Българската федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) и на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ).

"Целта е да се обсъди и намери решение за обединение на българския шахмат, за да могат всички наши състезатели да се подготвят във възможно най-добри условия, фокусирани единствено върху успешното си представяне.

На срещата са поканени също председателят на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, пише в съобщението на ММС.

- Работната среща ще бъде излъчена на живо във фейсбук страницата на Министерството на младежта и спорта, а след края й са предвидени изявления за медиите на третия етаж в сградата на ММС."

През миналата година по това време за власт и легитимация в България спореха пет шахматни федерации. През лятото бяха направени опити за обединение, но без успех. Прогрес все пак има, но ситуацията е сложна, тъй като БФШ 2022 има лиценз от държавата, като дори бе одобрена за финансиране за 2024 г., макар и със скромните 200 хиляди лева.

Докато създадената през есента на м. г. БСФШ стана член на Международната федерация - ФИДЕ, и на Европейската (ЕШС). Първата отказа да допусне разглеждане на документите на БФШ 2022 на конгреса си, така случаят стигна до Спортния арбитражен съд.

В последните месеци и двете организации твърдят, че обединение е възможно, но само чрез техните сдружения. Разбирай - другата федерация да отстъпи и реално да се откаже от дейността си. Такива призиви има постоянно. Точно преди седмица БСФШ излезе с официална позиция, в която предложи на доц. Венета Петкова - шефката на БФШ 2022, да стане зам.-председател на БСФШ, да отговаря за вътрешния календар и да предложи двама свои представители в Управителния съвет.

В замяна да се откаже от лиценза си, който да бъде даден на организацията, начело на която са Милен Василев и Антоанета Стефанова. Чисто формално това е доста тромава процедура.

България ще запази членството си във ФИДЕ и ЕШС, аргументира се подписалият позицията Василев.

Отговор от БФШ 2022 не последва, но подобни предложения идват и от нея - БСФШ беше поканена на Общо събрание, на което да се избере ново ръководство.

През януари шефката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова организира обединителна среща, от която обаче нищо не произлезе. За момента никой не отстъпва.

При всички положения дори компромис ще изправи родният шахмат пред ново предизвикателство. По закон БСФШ не може да получи държавно финансиране за тази година - тъй като е нова структура. Докато БФШ 2022 ще трябва да кандидатства за приемане във ФИДЕ, ако развръзката е в нейна полза. Ако някой отстъпи, все пак ще е голям напредък и решителна крачка към край на кризата.