Притежаващата лиценз от държавата Българска федерация по шахмат 2022 (БФШ 2022) подаде ръка на "опозицията" в лицето на Българската спортна федерация по шахмат (БСФШ), като я покани на Общо събрание на 24 февруари в София.

И за обединение, вече предложено от Българския олимпийски комитет (БОК), който влезе в ролята на медиатор на среща по-рано този месец. Тогава БСФШ отказа.

В момента в родния шахмат, раздирян от разделение в последните близо 10 г., цари двувластие. БФШ 2022 практически е призната от Министерството на младежта и спорта, след като служебният министър Весела Лечева даде лиценз на предишното ѝ ръководство.

Сформираната през есента на м. г. БСФШ, начело на която са Милен Василев и гросмайстор Антоанета Стефанова, бе приета за член на Международната (ФИДЕ). Което пък означава, че тя е признатата за състезания в чужбина.

"На 24 февруари в София ще се проведе Отчетно-изборно събрание на Българска федерация по шахмат 2022. Обединението на шахматните клубове у нас е непрекъснат процес на приобщаване. Ръководството на БФШ 2022 кани всички председатели на клубове, които все още не членуват в лицензираната федерация, да бъдат гости на събранието. По този начин те ще могат да се запознаят с дейността, бюджета и начина на работа на федерацията", съобщава организацията с председател доц. д-р Венета Петкова.

Следва поредният призив към БСФШ:

"Обръщаме се към Българска спортна федерация по шахмат в лицето на председателя Милен Василев. В името на успешното бъдеще на българския шахмат, ние от Българска федерация по шахмат 2022 отново потвърждаваме своята готовност за реализиране на плана, предложен от председателя на БОК Стефка Костадинова."

Венета Петкова се обръща персонално към Милен Василев, като за първи път публично му предлага пост:

"Публично декларирам отново предложението си към Милен Василев за съпредседател на лицензираната федерация. Нека заедно да сформираме екип на управление, който да поведе напред българския шахмат."

Идеята е лансирана на въпросната сбирка, на която БОК е бил медиатор. Тя предвижда единият председател да отговаря за вътрешния календар, а другият за международния.

"Време е за конкретни действия в името на спорта! Нека не допуснем шахматът да изпадне в организационен цайтнот! Вярвам, че заедно можем да постигнем повече, много повече!", заявява още Петкова.

Отговорът на БСФШ: Няма как да има обединение през тяхната федерация 

БСФШ реагира на пресконференция, на която присъстваха Милен Василев и Антоанета Стефанова.

"Няма как да има обединие чрез тяхната федерация, тъй като те не са членове на ФИДЕ и на Европейския шахматен съюз. Тоест, ако аз приема тази покана и стана съпредседател на БФШ 2022, ще зачеркна всички усилия, положени от нашия екип и българският шахмат отново да бъде изключен от международните организации, само и само за да имаме някакво помирение в България, заяви Василев. - Това не е достатъчно. Обединение може да има само и единствено чрез Българската спортна федерация по шахмат, която е член на ФИДЕ и на ЕСШ. Всеки, който иска, е добре дошъл. Готови сме да подадем ръка на всички, за да направим някакво обединение, но в нашата федерация."

Той каза, че утре (вторник) БСФШ ще внесе в ММС писмо, с което уведомява министър Димитър Илиев, че е в качеството си на член на ФИДЕ и ЕШС иска да получи лиценза, съответно той да бъде взет от БФШ 2022.

"Тук вече идва ролята на държавата и това какви мерки ще предприеме тя. Това не е атака от наша страна, а просто официално уведомяване, след което трябва да бъдат предприети съответните действия", добави Милен Василев.

Същата е и позицията на Антоанета Стефанова, бивша световна шампионка.

"Странно е това, което чух наскоро от министър Димитър Илиев, който след толкова много публични дискусии заяви, че "има едни хора в две федерации, едните се обединиха, другите - не, които продължават да си мерят егото и да се борят за власт". Не, това абсолютно не е така.

Проблемите в шахмата са много сериозни и те са свързани с всички финансови злоупотреби, извършени от 2012 година насам. За тях има издадени присъди. Държавата не си търси парите конкретно от някого, но българският шахмат предстои да загуби най-големия си материален актив - Шахматния дом "Гешев". Би било хубаво всички да се обединим и да забравим, но последствията от тези действия продължават.

България бе изключена от ФИДЕ и ЕСШ заради тези злоупотреби и това взе години от кариерите на нашите млади състезатели. Момичетата, с които взехме европейската отборна титла в Будва, можеше да са дебютирали на европейско първенство преди четири или преди две години, но едва сега успяха да го направят", каза Стефанова.

И повтори тезата на Василев - обединение е възможно, но не през БФШ 2022, а чрез БСФШ, тъй като тя се ползва с доверието на международните институции.

"Толкова години ние не можехме дори да играем под български флаг. И сега да се предлагат варианти, в които ние отново да бъдем изключени от международните организациии, аз това не го разбирам. Не разбирам и как така сега от БФШ 2022 говорят за обединение, след като месеци наред пращаха дискредитационни писма до международни организации. По този начин се руши имиджът не на нашата федерация, а на българския шахмат.

Всеки е добре дошъл в нашата федерация, ние клубове не сме изключвали и няма да го правим. Обеднието в шаха ще се случи по един естествен начин. Не смятам, че държавата трябва да бъде страничен наблюдател. Тези проблеми с лиценза трябва да бъдат решени в най-скоро време, за да може ние състезателите да си гледаме шаха, а не да се занимаваме с други неща", каза още една от най-добрите ни състезателки.

Милен Василев завърши пресконференцията с това, че до края на следващата седмица БСФШ ще излезе с конкретен план да се случи обединение в шахмата. Съпредседателско място обаче няма да бъде предлагано на шефа на БФШ 2022 Венета Петкова, тъй като пред ФИДЕ вече е обявено конкретно ръководство, в което преди по-малко от два месеца са вписани Василев като председател, Антоанета Стефанова като почетен председател и Венцислав Инкьов като шахматен администратор. 

"Всяка промяна е немислима в момента. Една промяна сега би подсказала задкулисие, срещу което ние се борим и няма да допуснем", заключи той.