Националният ни отбор по фехтовка за жени спечели бронзов медал на сабя на турнира "Акрополис къп" в Атина, валиден за Световната купа.

Поредният голям успех за българската фехтовка бе постигнат от Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова и Калина Атанасова, под ръководството на треньора  Ивайло Воденов.

Това е най-доброто класиране на наш женски отбор на сабя след първото място за Световната купа в Ташкент през миналата година. В състезанието в Атина участваха 22 тима, в чиито състави бяха най-добрите сабльорки на планетата.

България започна участието си в надпреварата от втория кръг на елиминациите, като се изправи срещу Азербайджан. Преди последната смяна съперничките водеха с 40:39, но Йоана Илиева, трета на Световното през м.г., показа високата си класа и не само стопи преднината на Азербайджан, но затвори срещата с 45:44.

В следващия двубой, валиден за място сред най-добрите четири, сабльорките победиха номер 2 в световната ранглиста Република Корея с 45:40. Българките поведоха в резултата от самото начало и не изпуснаха водачеството си до края, като си гарантираха среща за място на финала срещу Украйна.

Двубоят срещу украинките отново беше изключително оспорван, като съперничките взеха аванс от първата смяна и не позволиха обрат - 45:35.

В срещата за трето-четвърто място Илиева, Храмова, Нейкова и Атанасова се изправиха срещу силния тим на Италия, но демонстрираха, че няма непобедими съпернички и спечелиха с 45:43. Олга Храмова и Емма Нейкова, която миналата седмица стана европейска шампионка за девойки до 20 години в Неапол, играха на високо ниво.

И в този двубой Йоана Илиева се представи изключително силно, като влезе в последната смяна при 40:36 за съперничките, но навакса изоставането. Тя затвори срещата с 45:43, донесе бронзовите медали за България и показа, че българките вече са неизменна част от световния елит на фехтовката.

Българският отбор на сабя за мъже в състав Ивайло Александров, Виктор Филев, Димитър Райкин и Тодор Стойчев се класира на 21-о място на турнира в Падуа, валиден за Световната купа. В борбата за призовите места на едно от най-старите състезания в Европа се включиха 24 тима.

В първия кръг от елиминациите, валидни за място сред най-добрите 16, българите се изправиха срещу Канада, но отстъпиха срещу по-опитните съперници с 35:45.