Страните членки (Съветът) на ЕС постигнаха днес политическо споразумение за препоръката на Европейската комисия пестенето на газ да продължи.

Въпреки че сигурността на доставките за Съюза се е подобрила, все още е необходимо намаляване на търсенето. Така ще бъде осигурено достатъчно количество за съхранение през следващата зима.

Регламентът за намаленото търсене е приет като спешен механизъм през 2022 г. Той бе отговор на енергийната криза, предизвикана от руската агресия срещу Украйна. През март 2023 г. мерките бяха продължени с една година. Срокът им приключваше в края на този месец.

Ситуацията на световните пазари на газа остава трудна, сочат проучванията на Комисията. И въпреки предстоящото изтичане на действието на регламента страните членки желаят да бъдат подготвени за възможни сривове. Затова през зимата газовите хранилища трябва да останат задоволително пълни.

Благодарение на постигнатото днес споразумение държавите от ЕС се насърчават да продължат с мерките до 31 март 2025 г. Трябва да бъдат спестени поне 15 на сто в сравнение със средното годишно потребление за периода между 1 април 2017 г. и 31 март 2022 г.

Препоръката на ЕК от 27 февруари взема предвид специфични обстоятелства като десинхронизирането, изолираните системи и ограничените способности на интерконекторите. Брюксел препоръчва също така да останат в сила и други съществуващи мерки от регламента като наблюдението и докладването на намаленото търсене по сектори. Комисията трябва да бъде информирана, ако бъдат предприети нови мерки.

Днешното политическо споразумение трябва да бъде одобрено формално от Съвета. Очаква се това да стане по-късно този месец.