Австрия ще изчака резултатите от отварянето на Шенгенското пространство към България и Румъния по въздух и вода и едва след това ще разсъждава върху отварянето на сухопътните граници.

Това заяви днес в Брюксел австрийският вътрешен министър Герхард Карнер, предаде БНР. Той говори преди днешния Съвет „Вътрешни работи“.

„След дълги преговори със София и Букурещ постигнахме компромис в края на миналата година, но все още не знаем как ще заработи Шенген от края на март“, каза Карнер.

По думите му всичко останало би било прибързано и контрапродуктивно.

Сред условията на Виена е България и Румъния да приемат обратно регистрирани бежанци, пребиваващи сега в Австрия, както и гарантирането на сигурността по външните граници на ЕС и допълнителни служители на граничната агенция Фронтекс.

Карнер допълни, че ЕС трябва да разреши екстрадирането на мигранти без право на убежище в Афганистан и Сирия.

„Близо две трети от молбите за статут у нас са на граждани от тези две държави“, изтъкна той.

Карнер е от консервативната Народна партия. От коалиционния партньор „Зелените“ веднага дойде опровержение, че вътрешният министър не изразява позицията на правителството.

През тази година в Австрия ще има парламентарни избори. В допитванията убедително води крайнодясната Партия на свободата.