Австрия се е ангажирала да "обсъди дата през 2024 г. за евентуално премахване на контрола по сухопътните граници", което ще зависи и от това доколко успешно се прилагат мерките и дали ситуацията с миграцията в Австрия се е подобрила, пише днес австрийският в. „Дер Щандард“.

След подписването на споразумението за приемането ни в Шенген по въздух и вода австрийският федерален канцлер Карл Нехамер написа в туитър:

"Все още обаче има дълъг път преди двете страни да станат пълноправни членове на Шенген. Европа трябва да се защити ефективно от неконтролираната миграция и ние ще продължим да настояваме за това."

След години дипломатически усилия от страна на румънското и българското правителство Австрия оттегли ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. От 31 март 2024 г. паспортният контрол на летищата и морските граници ще бъде отменен. Това все още не е възможно на сухопътните граници.

"Европейският съвет ще положи усилия да вземе решение за премахване на проверките на лица по сухопътните граници", се казва в последното му решение от 30 декември.

Австрийското правителство вече обвърза първата стъпка за облекчаване с условия, които не са включени в Договора за Шенген. В съвместна декларация на Австрия, Румъния и България от 29 декември се посочва, че на българо-турската граница ще бъдат изпратени поне три пъти повече служители на агенцията на ЕС за защита на границите Frontex, а броят на служителите на Frontex ще бъде увеличен и на сръбско-българската граница. Средства от ЕС ще бъдат предоставени и за високопроходими автомобили, дронове, системи за електронно наблюдение и ограда.

"Изпращаме сигнал, че лицата, търсещи убежище, не могат да избират държавата си на дестинация", се казва в изявлението.

Австрия иска също така да изпрати съветници на летищата в България и Румъния, които да извършват проверки на място. От години Германия разполага такива служители на някои гръцки летища.

Експертът по право на ЕС от Инсбрук Валтер Обвексер обяснява пред „Дер Щандард“, че следователно не е възможно да се премахне контролът между отделните членове на Шенген на двустранна основа. Това е така, защото според договорите за присъединяване към ЕС премахването на проверките на лица "се прилага само след като Съветът на ЕС единодушно е приел съответното решение". Всичко останало би било явно нарушение на правото на ЕС, казва Обвексер. "Без одобрението на австрийския представител в Съвета на ЕС пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген не е юридически възможно", казва деканът на Юридическия факултет в Инсбрук. Следователно Австрия може да продължи да блокира.