Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Северна Дакота в понеделник, ден преди "супервторник", на който ще се проведе гласуване в 15 щата и 1 американска територия.

Вотът в Северна Дакота се проведе по архаичния модел на "събранията" (caucuses). На 12 места из щата бяха устроени пунктове, на които консерваторите присъствено даваха своята подкрепа за Тръмп, бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли (която през уикенда се поздрави с първа победа на първичните избори - във Вашингтон, окръг Колумбия) и още двама кандидати, които получиха много малко внимание - бизнесмена от Флорида Дейвид Стъкенберг и пастора от Тексас Райън Бинкли.

Засега се знае, че Тръмп печели изборите, но поради сложната система на гласуване все още не е ясно с колко процента. Съгласно правилата на Северна Дакота кандидатите получават делегати, ако завършат с най-малко 20 процента от гласовете. Но кандидат, който спечели поне 60 процента от гласовете, взима всичките 29 делегати на щата. Точно това направи Тръмп през 2016 г. и 2020 г., когато грабна съответно 63 процента и 65 процента от вота.

Първичните избори на Демократическата партия се провеждат с гласуване по пощата от 20 февруари до 30 март, като правото да гласуват присъствено е предоставено единствено на жителите на индианските резервати. Очаква се президентът Джо Байдън да спечели всичките делегати на Демократическата партия.

На същиските президентски избори през ноември обаче победата почти сигурно ще бъде за номинацията на републиканците. Последният демократ, спечелил изборите в Северна Дакота, е Линдън Джонсън - през 1964 г.