"Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения".

Това обяви лидерката на беларуската опозиция Свeтлана Тихановска, която е на посещение в България, по време на разговор с председателя на Народното събрание Росен Желязков. Тихановска, която живее в изгнание, след като стартиралите през август 2020 г. протести срещу дългогодишния държавен глава Александър Лукашенко бяха задушени с арести и присъди, подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус.

"Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество", обърна се Свeтлана Тихановска към председателя на Народното събрание.

Желязков обяви, че България приветства "желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото".

"Народното събрание е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики", подчерта Росен Желязков.

Среща с ГЕРБ

Преди това опозиционерката посети централата на ГЕРБ, където се срещна с лидера на партията Бойко Борисов и депутата Даниел Митов. Бившият премиер изтъкна, че "от първия ден на войната стои знамето на Украйна в нашата партийна централа".

"Направихме всичко, което зависи от нас. Мисля, че сме от държавите, които най-много подпомогнаха Украйна - с въоръжение, с бойна техника, с пари. За нас е чест днес да те видим, да доверим, че възнамеряваме да направим едно обединение за приятелство. Нашият парламент, група депутати, които да подкрепяме теб, съпруга ти и каузата, за която се бориш. Добре дошла", приветства я Борисов.

Причина за визитата в България

Тихановска заяви в ефира на БНР, че ще разчита на българския глас в Евросъюза и че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, а не с режима на Александър Лукашенко:

"Дойдох в България преди всичко, за да се запозная със страната. Много е жалко, че нашите народи знаят толкова малко един за друг. Чрез това интервю бих искала българският народ по-добре да почувства Беларус и това, с което се борим. Ще се срещна с министър-председателя и с министъра на външните работи. Също така ще изнеса публична лекция в Софийския университет за ситуацията в Беларус, за това как се борим срещу режима и за независимост на нашата страна". 

"Политическата криза се състои в това, че през 2020 година Лукашенко загуби изборите, узурпира властта и отказа да я предаде на друг човек. Лукашенко въвлече нашата страна във война и стана съюзник на Путин, въпреки че едва 4% от белорусите подкрепят участието на Беларус в тази война", каза Светлана Тихановска в интервю за БНР. "За мен е много важно България, като страна с глас в Европейския съюз, да разбере, че бъдещето на Беларус е свързано с демократичните сили, че Лукашенко начело на страната е път към нищото".