В ЕС ще бъдат забранени опаковките от пластмаси и производни материали за плодове и зеленчуци в супермаркетите, малки опаковки за кетчуп и др. в ресторантите, както и малките бутилки за шампоан и др. в хотелите.

Това предвижда временното политическо споразумение, постигнато между белгийското председателство на ЕС и представители на Европейския парламент.

Предвижда се също забрана за използване на термосвиваеми опакови на куфари по летищата от 2030 г.

Най-малко 10 на сто от опаковките на алкохолни и безалкохолни напитки трябва да бъдат за многократна употреба. Това е минималната цел, която поставят преговарящите.

Т.нар. вечни химикали, които се натрупват в почвата и водата и не могат да се разграждат допълнително, не трябва да присъстват в смесите за производство на опаковките.

Споразумението също така определя цели за намаляване на опаковките с 5 на сто до 2030 г., както и с 15 на сто до 2040 г.

Бизнесът с храна за вкъщи се задължава да предлага на клиентите възможността да носят собствени контейнери за храна, топли и студени напитки, при това без допълнително таксуване.

До 2029 г. страните членки трябва да гарантират въвеждането на разделно събиране за 90 на сто от употребените годишно пластмасови бутилки и метални кутии за напитки. За постигане на целта трябва да бъдат изградени деподитни системи за връщане.

Текстът на постигнатото споразумение трябва да бъде предаден на КОРЕПЕР – Комитета на посланиците на страните членки и след това, ако бъде одобрен - на Комисията по околна среда в ЕП. След това той трябва да бъде формално приет от двете институции. Регламентът ще започне да се прилага 18 месеца след влизането му в сила.