На 5 март, не на 6-и, както бе по план, премиерът Николай Денков е депозирал оставката си.

"Оставката на министър-председателя Николай Денков беше депозирана преди минути в деловодството на Народното събрание.

По този повод акад. Денков ще направи изявление в Министерския съвет в 19 часа" - гласи лаконичното съобщение на пресслужбата на МС.

Това означава, че утре председателстващият заседанието на Народното събрание трябва да съобщи за оставката. Малко по-рано от ПП-ДБ дадоха заявка, че ще искат тя да бъде бързо гласувана - още утре.

И понеже нито в Конституцията, нито в правилника за дейността на парламента няма срок, който да указва кога се гласува оставката, вероятно предстои решение на председателския съвет.  Утре обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е на среща на ЕНП в Букурещ. Борисов ще е придружен от Мария Габриел, евентуалният бъдещ премиер. Двамата се прибират на 7 март, а Борисов постави ултиматум на обединението до 8 март да приеме предложеното от него днес коалиционно споразумение.

В 19 ч. вече лично акад. Денков обяви пред медиите за депозираната оставка.

"Днес подадох оставка като министър-председател. Това не е политическа игра, а спазване на дадена дума, политически феърплей и уважение към гражданите. Днес изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация, която приехме на 6 юни 2023 г.", заяви той.

И изброи точките от декларацията, стигайки до тази, поставена под номер шест, в която се посочва, че ще бъде изработен механизъм за подбор в регулаторите. "Нека държим на думата си", заяви Денков.

"Нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, а не осем джуджета и фалшиви нотариуси в правосъдната система. Регулаторите трябва да бъдат извадени от "кланово-семейните отношения" и да не бъдат използвани като бухалки" - посочи още премиерът, който след гласуваната му оставка ще продължи да заема поста, но като "премиер в оставка".