След като ГЕРБ представи днес проекта си за коалиционно споразумение, от "Продължаваме Промяната - Демократична България" излязоха с кратка позиция по него. Оценяват днешото национално съвещание на партията на Борисов като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог", но и подчертават, че няма ясно поети ангажименти щом има плаващи парламентарни мнозинства, на каквито ГЕРБ държи в текста си. В меморандума, предпожен по-рано от обединението, плаващите мнозинства са на практика забранени, щом няма единомислие между партньорите в управлението.

От ПП-ДБ дават заявка и че веднага след като премиерът Николай Денков депозира оставката си, а с това и на целия кабинет, ще искат тя да бъде спешно гласувана. (На фона на отсъстващите депутати на ГЕРБ, начело с лидера, които заминават на среща на ЕНП).

Ето цялата позиция на ПП-ДБ:

"Парламентарната група на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" приема резултата от днешното съвещание на ГЕРБ-СДС като стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог. Изразяваме удовлетворение, че голяма част от точките, предложени в меморандума на ПП-ДБ, са възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение.

За ПП-ДБ стабилността на страната и устойчивото ѝ развитие за обозримо дълъг период са първостепенен приоритет. Неотменима и основополагаща задача обаче е да се гарантира продължаване на реформите в съдебната власт, службите за сигурност, изборът на почтени и експертни членове на регулаторите, пълното членство в Шенген и еврозоната. Това трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации.

Оценяваме ситуацията в момента като особено важна за бъдещето на страната и затова призоваваме колегите от ГЕРБ да започнем преговорите веднага щом г-жа Мария Габриел е отново в страната. Преговорният екип на ПП-ДБ ще се състои от лидерите на коалицията и настоящия премиер Николай Денков.

За нас всеки договор е обещание между страните, а добрите обещания са спазените обещания. Ето защо ние ще предложим утре Народното събрание ефективно да приеме чрез гласуване оставката на правителството на Николай Денков."