Бившата №1 на женския тенис Симона Халеп може да се върне на корта незабавно, след като Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана намали наказанието ѝ за употреба на допинг на девет месеца.

Първоначално правата на румънката бяха спрени за четири години от Международната тенис федерация.

Спирането на правата на Халеп влезе в сила на 7 октомври 2022 г., което означава, че санкцията ѝ е изтекла на 6 юли 2023 г. Това означава, че тя може да поиска да участва още на първия възможен турнир, друг е въпросът, че ще й трябва време, за да навлезе във форма. Реалистично е да се мисли, че ще опита да се включи в турнирите на клей, които започват през април.

Наскоро 32-годишната бивша шампионка от "Ролан Гарос" и "Уимбълдън" призна, че мечтата ѝ е да играе на Олимпийските игри в Париж тази година, но ако съдът в Лозана не намали санкцията ѝ, тя вероятно ще сложи преждевременен край на кариерата си.

Ясно е, че този край се отлага във времето и няма да е предизвикан от допинг. 

Международната федерация по тенис съобщи още през 2022 г., че е стигнала до заключението си въз основа на събирането и анализа на 51 кръвни проби, предоставени от Халеп. Тя има две отделни нарушения, като второто е положителна проба за забранения препарат "Роксадустат" на Откритото първенство на САЩ същата година.

"Роксадустат" е лекарство против анемия и представлява инхибитор, който увеличава ендогенното производство на еритропоетин и стимулира производството на хемоглобин и червени кръвни клетки.

Двукратната шампионка от "Големия шлем" винаги е отричала вина.