Пожар на електрически стълб е причинил масови прекъсвания във фабриката на Tesla („Тесла“) крей Берлин. В завода няма да могат да се произвеждат електроавтомобили до края на седмицата.

Предполага се, че става дума за нарочен палеж от екотерористи. Пожарът е причинил прекъсване на електрозахранването и в множество съседни общини. Югоизточната част на Берлин също остана за часове без ток.

Пожарът на стълба за високо напрежение край Фрайенбринк е открит във вторник сутринта.

Производството в завода на „Тесла“ също е спряно. Фабриката е била евакуирана веднага след прекъсването на електрозахранването около 5,30 ч. сутринта. Служителите са изпратени по домовете си и бяха предприети мерки за обезопасяване на производствените помещения.

На пресконференция във вторник следобед германското ръководство на „Тесла“ заяви, че производството ще бъде спряно до края на тази седмица. Те се надяват, че ще могат да възобновят производството на електрически автомобили в началото на следващата. Спирането на производството с продължителност няколко дни ще доведе до разходи в размер на няколкостотин милиона евро.

Системите за безопасност на компанията са функционирали в съответствие с разпоредбите, заяви член на ръководството. Никой не е пострадал и технологията не е била повредена.

Писмо с признание от "групата Вулкан "

Полицията вече предполага, че нападението е било палеж. Според нея въпросният електрически стълб стои свободно в полето и не е ограден. Разследването вероятно ще се съсредоточи върху "Групата Вулкан", която се причислява към левите екстремисти и в имейл е поела отговорност за атаката срещу електрозахранването.

"Днес саботирахме "Тесла", се казва в писмото: "С нашия саботаж си поставихме за цел възможно най-голямото спиране на тока в Гигафабриката."

Смята се, че същата групировка е отговорна за няколко палежи в района на Берлин-Бранденбург в миналото. През 2018 г. например в Берлин-Шарлотенбург е бил унищожен електрически кабел, за да се спре работата на друга технологична компания. През 2020 г. е извършен палеж на кабелна шахта в Берлин, за да се попречи на разработването на приложение за коронавируси.

Смята се, че самата „Тесла“ също е била обект на посегателство от страна на групата. През март 2021 г. е имало пожар на 500 метра от строителната площадка на завода, при който е пламнала и малка залесена площ от около три квадратни метра. Кабелите, които са снабдявали строителната площадка с електричество, също са били повредени.

На съвместната пресконференция с представители на „Тесла“ министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах говори за "терористичен акт". Нападението е ново измерение на протестите срещу „Тесла“. От прекъсването на електрозахранването бяха засегнати и болници, домове за възрастни хора и супермаркет, който сега трябва да унищожи масиви от храна. "Извършителите са приели тези съпътстващи щети", заяви Щайнбах.

Той обеща на Тесла "пълна подкрепа" от името на правителството на провинция Бранденбург, включително по отношение на обезопасяването на площадката на „Тесла“ и критичната инфраструктура в региона.

Изключително глупаво

Шефът на „Тесла“ Илон Мъск вече също коментира събитията в Грюнхайде: "Това са или най-глупавите екотерористи в света, или са марионетки на онези, които нямат добри екологични цели", написа той в "X". "Спирането на производството на електроавтомобили, а не на автомобили с вътрешно горене, е изключително глупаво".