Бившата терористка от германските леви радикали RAF Даниела Клете бе изправена днес пред федералния съд в Карлсруе. Очаква се той да ѝ представи заповедта за арест, която германската федерална прокуратура е поискала заради предполагаемото ѝ участие в нападенията на вече разпуснатата терористична организация RAF.

Клете е обвинена за участие в най-малко две нападения - срещу посолството на САЩ в Бон през 1991 г. и за разрушаването на затвора „Вайтерщат“ в южен Хесен през 1993 г., което е причинило щети на сградата за около 123 милиона германски марки (63 милиона евро). Според експерта по тероризъм на обществената телевизия ARD Холгер Шмид заповедта за арест в този контекст съществува от много години, но по закон тя трябва да бъде официално предадена след ареста. Според него обвинението за участие в терористична организация обаче ще отпадне поради давност и ще останат само конкретните престъпления.

Възможно е да има два наказателни процеса

Клете е откарана с хеликоптер в Карлсруе, след което ще бъде върната обратно в ареста в Долна Саксония. Разследването на федералната прокуратура в момента тече паралелно с разследването на прокуратурата във Верден за серия от грабежи на инкасо-автомобили.

Все още не е ясно дали ще има един или два наказателни процеса срещу Даниела Клете, която се укриваше заедно с бившите терористи от RAF Буркхард Гарвег (55 г.) и Ернст-Фолкер Щауб (69 г.) повече от 30 години. И тримата са принадлежали към т.нар. трето поколение на лявата екстремистка терористична организация "Фракция Червена армия". През 1998 г. RAF се обявява за разпусната.

Живяла в продължение на 20 години без договор за наем

На 26 февруари 65-годишната жена беше арестувана в апартамент в Кройцберг. По време на претърсването на общинското жилище с площ 40 кв. м полицията открива граната и експлозиви.

Твърди се, че Клете е живяла в апартамента в продължение на 20 години без договор за наем. Според говорителка жилищната асоциация, която е собственик на сградата, следователно не е знаела, че издирваният терорист живее в жилището. Действителният наемател на апартамента сега трябва да очаква последствия.