Националната агенция за приходите продава 20 автомобила, отнети от шофьори, управлявали превозните средства след употреба на алкохол и наркотици. Новите търгове са обявени в Портала за продажби на приходната агенция. До дни там ще бъдат публикувани обявления за продажбата на още 17 коли на пияни или дрогирани водачи, съобщиха от НАП.

Става ясно, че от края на миналата година до 5 март девет автомобила на пияни шофьори окончателно са сменили собствениците си – три са продадени на търг, шест са предоставени за нуждите на бюджетни организации. Една от отнетите коли е била откупена от съсобственика ѝ.

Към края на февруари в петте териториални дирекции на приходната агенция във Варна, София, Бургас, Велико Търново и Пловдив са подадени съдебни актове за общо 503 автомобила, отнети от пияни шофьори. Датата на първата регистрация на повечето от тези коли е между 1996 и 2004 г.

Преди да бъде обявен на търг, всеки от тези автомобили преминава през две законово определени фази, напомня днес Нова тв.

През първата се проучва документално колата – има ли наложени върху нея запори, принудителни административни мерки, нейното местонахождение, състояние и др. В момента се проучват общо 399 автомобила, подадени към НАП със съдебен акт.

62 от отнетите коли са във втората фаза, при която се оценява превозното средство преди да бъде обявено на търг. 48 от отнетите автомобили са в съсобственост, което означава, че държавата може да продаде само половината от тях и затова те се предлагат първо на съсобственика.

Макар и силно критикувана в началото - най-вече от адвокати и правозащитници, мярката обаче се налага като ефективна. До степен, че в повечето големи градове вече трайно няма място за съхраняване на прибраните коли.

Що се касае до тези, които остават в държавата, в края на февруари 2024 г. стана ясно, че Министерството на финансите е въвело нови правила, по които отнети в полза на държавата автомобили да се предоставят на бюджетни организации за изпълнение на техните функции. Казано просто - държавният автопарк да се освежи само с МПС с първоначална регистрация след 1 януари 2010 г., за които няма пречки да бъдат пуснати в движение.

Това става ясно от заповед на министъра на финансите Асен Василев, пусната на сайта на ведомството.

Ведомствата ще могат да се възползват само от возила, които са били конфискувани или изоставени в полза на държавата или придобити от нея в рамките на производства по несъстоятелност, но не и от такива, които са били отнети заради престъпна дейност.