Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп няма да даде пари, за да помогне на Украйна да се бори с Русия, ако спечели отново президентството и това ще ускори края на войната. Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан, след като в петък гостува на бившия държавен глава в резиденцията му в Мар-а-Лаго.

"Той няма да даде нито пени за войната между Украйна и Русия и така войната ще приключи", в интервю за държавната телевизия късно в неделя вечерта. "Тъй като е очевидно, че Украйна сама не може да си стъпи на краката. Ако американците не дадат пари, европейците не могат да финансират тази война сами и тогава войната ще приключи", заключи спокойно унгарският лидер.

Орбан отказа да изпрати оръжия на Киев и поддържа тесни икономически връзки с Москва, откакто руските сили нахлуха в Украйна през 2022 г. За последен път той се срещна с руския президент Владимир Путин през октомври 2023 г. в Китай въпреки усилията на Европейския съюз да изолира Москва.

В друга част от интервюто министър-председателят съобщава, че е "отделен въпрос" как ще бъде създадена стабилна и сигурна Европа след предполагаемото прекратяване на огъня. По думите му трябвало да се постигне мир на всяка цена и "той (Тръмп) има средствата да постигне това".

Бившият президент, който преди седмица де факто спечели номинацията за президентските избори на Републиканската партия и води в проучванията пред избраника на демократите и държавен глава Джо Байдън, прекара първия си (засега единствен) мандат в Белия дом в ухажване на Путин. Именно заради Тръмп контролираната от републиканците Камара на представителите не гласува военната помощ за Украйна на стойност над 60 млрд. долара.

В интервю на бизнесмена от октомври 2023 г. той посочи, че за 24 часа може да сложи край на войната и предложи на Украйна да се откаже от териториите си, "където хората са съгласни да са руснаци, където хората говорят руски език".