Президентът Байдън изнесе остро и енергично обръщение за състоянието на Съюза в четвъртък вечерта, в което представи бившия президент Доналд Тръмп като заплаха за демокрацията на Америка. Реакциите отляво сред словото му са много положителни: държавният глава говори ясно, без лапсуси или паузи и се фокусира върху тема, с която може да спечели по-умерените републиканци - външната политика (по-конкретно - войната в Украйна). 

Заплахата "Путин", заплахата "моя предшественик"

Байдън така и не произнесе името на Тръмп, използвайки вместо това обръщението "моя предшественик", обвинявайки десния популист, че не е подкрепил съюзниците на САЩ в чужбина и е възприел антидемократични идеи в САЩ.

"Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, каза на Путин, цитирам: "Правете каквото искате". Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо. Свободата и демокрацията са подложени на атака както у дома, така и в чужбина по едно и също време", каза Байдън, като призова Конгреса на САЩ да одобри законопроекта от над 60 млрд. долара военна помощ за Украйна.

"Моето послание към президента Путин, когото познавам от много време, е просто: ние няма да си тръгнем. Ние няма да преклоним глава. Аз няма да преклоня глава.  Историята ни гледа", подчерта американският президент, предизвиквайки бурни овации в Капитолия.

Веднага след това Байдън постави в центъра на вниманието заплахите у дома, споменавайки за щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., организиран от поддръжници на Тръмп, които през 2020 г. се опитаха да анулират резултатите от изборите. 

"Моят предшественик - и някои от вас тук - се опитват да погребат истината за 6 януари - аз няма да го направя", каза Байдън. "Това е момент да се каже истината и да се погребат лъжите. Ето една проста истина. Не можеш да обичаш страната си само когато печелиш", подчерта президентът на САЩ.

"Моят живот ме е научил да приемам свободата и демокрацията", каза Байдън. "Бъдеще, стъпило на основните ценности, които са определящи за Америка - честност, порядъчност, достойнство, равенство. Да уважаваме всички. Да даваме на всеки справедлив шанс. Да не даваме подслон на омразата. Сега някои други хора на моята възраст (Доналд Тръмп - бел. ред.) виждат различна история - американска история на обида, отмъщение и възмездие. Аз не съм като тях", посочи Байдън.

За Израел и Палестина - "решение с две държави"

Верен съюзник на Израел, Байдън изрази подкрепа за израелския народ и правото му да се защитава. Но също така призова израелските лидери да направят повече, за да защитят цивилните и да позволят повече хуманитарна помощ в Газа.

"На ръководството на Израел казвам следното: Хуманитарната помощ не може да бъде второстепенно съображение или разменна монета", каза Байдън и добави: "Гледайки към бъдещето, единственото реално решение е решение с две държави".

САЩ се опитват да убедят воюващите бойци на Израел и "Хамас" да се съгласят на временно прекратяване на огъня преди Рамадан - свещения за мюсюлманите месец, който започва на 10 март. Тел Авив постави старта на празника като ориентировъчна дата за началото на сухопътната си офанзива към Рафах - последния град под контрола на "Хамас", в който живеят близо 1,5 милиона палестинци (повечето от тях бежанци от други части на Газа).

Абортите

Междинните избори за Конгреса през 2022 г. бяха доминирани от реакциите от отсъждането на ултраконсервативния Върховен съд на САЩ, с което бе отменено решението по знаковото дело "Роу срещу Уейд", което гарантираше правото на аборт на федерално ниво. Това предизвика левите и независимите американци масово да излязат на урните и да накажат републиканците, стоящи зад тази инициатива. 

Темата все още съхранява огромен заряд и закономерно намери място в речта на Байдън.

"В решението си да отмени "Роу срещу Уейд" мнозинството от Върховния съд написа: "Жените не са лишени от избирателна или политическа власт". Очевидно тези, които се хвалят с отмяната на "Роу срещу Уейд", нямат представа за силата на жените в Америка. Ако вие, американският народ, ми изпратите Конгрес, който подкрепя правото на избор, обещавам ви, че отново ще възстановя "Роу срещу Уейд" като закон на страната".

Президентът на САЩ обърна внимание на своите постижения в областта на инфраструктурата и производството, като настоя Конгресът да одобри по-строги правила за миграцията и по-ниски цени на лекарствата. Той също така се опита да напомни на избирателите за ситуацията, която наследи, когато встъпи в длъжност през 2021 г. сред бушуваща пандемия и свиваща се икономика.

Миграция и двуличие

Отвъд възрастта на Байдън, най-голям проблем за американците предизвиква мигрантската криза. Байдън изтъкна, че Конгресът е отхвърлил законопроект, който щеше да стегне режима по границата (всъщност, републиканците гласуваха против, тъй като в него се съдържаше военен пакет в подкрепа на Украйна). В тази част от словото на Байдън грубо се подвикна крайнодясната тръмпистка Марджъри Тейлър Грийн, която извика "Лейкън Райли!".

Райли е 22-годишна жена, която беше убита по време на джогинг в Университета на Джорджия миналия месец от недокументиран имигрант.

Байдън не игнорира темата - той нарече Райли "невинна млада жена, убита от нелегален" (термин, който обикновено се избягва от демократите) и призова републиканците да приемат друг двупартиен законопроект за сигурността на границата, за да разрешат кризата. Той напълно основателно обвини консерваторите, че блокират приемането на закон по нареждане на Тръмп, за да окажат на бившия президент политическа подкрепа преди изборите след 8 месеца.

Отговорът на републиканците: Байдън е колеблив и омаломощен лидер

Опозиционната партия по традиция получи правото да отговори на речта на президента. Предварително републиканците бяха поверили тази нелека задача на изгряващата си звезда - сенаторката на Алабама Кейти Брит. Седнала на кухненската си маса у дома в родния си щат, тръмпистката нарече Байдън "колеблив и омаломощен лидер" и предупреди, че Америка я очаква мрачно бъдеще, ако той остане в Белия дом.

42-годишната бивша служителка в Конгреса (в екипа на сенатора, чийто пост сега заема) и майка на две деца беше избрана в горната камара през 2022 г. с подкрепата на експрезидента Доналд Тръмп. Тя влезе във Вашингтон като "майка на мисия" и бързо си изгради име като близък съветник на лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл.

"Години наред левицата глезеше престъпниците и лишаваше от средства полицията – като същевременно оставяше повторните нарушители да се разхождат на свобода. Резултатът е трагичен, но предвидим – от нашите малки градове до най-емблематичните градски улици на Америка животът става все по-опасен".

Тя разкритикува външната политика на Байдън, включително хаотичното му изтегляне от Афганистан през 2021 г. (организирано след поетия от Тръмп ангажимент Америка да напусне близкоизточната страна) и разговорите за подновена ядрена сделка с Иран (преговорите са в задънена улица). Брит разумно не спомена войната в Украйна - тема, по която Тръмп единствено може да загуби десни избиратели.

Погледите на американците в момента са насочени към Алабама, след решението на местния Върховен съд през февруари да обяви замразените ембриони за деца според щатския закон. Това решение блокира достъпа до инвитро оплождане в клиники в целия щат (смята се, че някои от тях все пак ще възобновят услугата, след като законодателният орган на щата прие закон в сряда, защитаващ лекарите от правна отговорност).

Брит изрази твърда подкрепа за инвитро оплождането. В речта си тя призова президента да гарантира защитата на практиката в цялата страна. В своето слово тя изтъкна, че "ние искаме да помогнем на любящите майки и татковци да донесат ценен живот на този свят".

Логично Брит обърна внимание и на темата за миграцията, като определи политиката на президента за справяне с кризата като "позорна". Тя отбеляза, че Байдън спомена убитата студентка Лейкън Райли по време на речта си, но го обвини, че "отказва да поеме отговорност за собствените си действия".

"Г-н президент, стига. Невинни американци умират и вие трябва да обвинявате само себе си. Изпълнете клетвата си. Променете политиката си и спрете страданието".

По думите й "свободният свят заслужава нещо по-добро от колеблив и омаломощен лидер".

"Америка заслужава лидери, които признават, че сигурните граници, стабилните цени, безопасните улици и силната защита са крайъгълните камъни на една велика нация".

Тя не спомена Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация, когото Брит подкрепи още през декември - преди старта на първичните избори. Но сенаторката каза, че страната е на кръстопът и "знам какъв избор заслужават нашите деца – и изборът, за който се бори Републиканската партия".

Белия дом: Брит гласува с трафикантите на фентанил

В кратък отговор след речта на Брит, от Белия дом посочиха, че сенаторката е гласувала против двупартийно споразумение, включващо стягането на режима по границата и чуждестранна помощ за съюзниците на САЩ.

"Миналия месец сенатор Брит застана против президента Байдън, Съюза на граничните патрули и Търговската камара на САЩ, като се противопостави на най-строгата двупартийна сделка за границата в съвременната история – вместо това гласува с трафикантите на фентанил", каза заместник-прессекретарят на Белия дом Андрю Бейтс в съобщение изявление, добавяйки, че Брит "току-що застана на страната на Владимир Путин и режима в Техеран в опозиция на един от нашите най-неотложни интереси за националната сигурност".