"... закачали приятелката му и той скача с други двама и ги пребива и ги намушква. Ми така е, ‘щото със самолети всеки ден ни карат хиляди мигранти!" 

Тази "информация" споделя един тийнейджър на спирката, на която чакат трамвай и участници в протеста срещу мигрантите. Голяма част от участниците в него също са тийнейджъри - в неделя вечерта в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" те скандираха "България за българите" и "Мигрантите вън".

Непълнолетни са и българските участници в сбиване, при което са задържани сириец и египтянин. Този побой, подгрял най-напред социалните мрежи с видео, е един от поводите за свикания вчера протест, за чиито организатори са сочени  "Младежи за България" и Клуб "Родолюбие и отечественознание". За инцидента вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че двете групи са се познавали, конфликтът е от личен характер - момичето е бивша приятелка на момче от едната група и насилието не е на расова основа. В социалните мрежи случката бе представена така: девойка, нападната от мигранти, чийто случаен защитник и тя самата били жестоко пребити. По БНТ обаче водещият Павел Владимиров, свидетел на инцидента, разказа, че нападнатата двойка се е отървала само с уплах.

В София се случи и друго нападение - над четирима британски студенти от пакистански произход, извършено отново от непълнолетни. Само че то потъна в какофонията, последвала видеото. МВР съобщи, че нападателите, които са ги обрали, са задържани, но двама от студентите са пострадали и са откарани в болница. Към това се прибави още напрежение след бой заради жена в Центъра за бежанци в столичния квартал "Овча купел".

Спусъкът с "Мигранти вън!"

Ето че и националистите в България си намериха повод да избухнат с расистки и ксенофобски послания заради мигранти и така да не "изостават" от европейската вълна. Тези над триста човека, събрали се на протест в близост до МВР вчера, не са особено много. Но антимигрантската реторика се сгъстява от политиците. Така например столичният общински съветник от ВМРО - партия, известна с антиимигрантската си реторика - Карлос Контрера побърза да възвести, че е "въпрос на време да се появят арабските и ислямските банди".

В опит да се харесат на избирателите, без да са радикални в посланията, общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха да се свика извънредно заседание на СОС на тема "Сигурност". Според зам.-председателя на СОС Георги Георгиев и председателя на Комисията по обществен ред и сигурност Ваня Тагарева са нужни повече патрули в рисковите зони, а освен това имало сигнали от жители на район "Овча купел", които живеели в постоянен страх от сблъсъци с мигранти. И без заседание на СОС МВР организира повече полицаи и жандармерия в центъра и мобилни екипи край Центъра за бежанци (пазен от частна охранителна фирма), както и полицейски проверки и стотина задържани и пуснати - "проверени и профилактирани", както обясни вътрешният министър.

Ето как политици и институции покачиха напрежението след един битов скандал, а накрая и президентът Румен Радев не изпусна удобния случай да критикува, че властта не може да гарантира сигурността в столицата. "И това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти в нашата страна няма да има последствия върху нашата сигурност", каза той.

Игнорирането на фактите

До края на февруари в България са пристигнали общо 113 мигранти по силата на Регламент Дъблин. Но от парламента БСП и "Възраждане" усърдно се надпреварват с дезинформация по темата. "Европейският криминален елит се заселва в България и вече са върнати над 300 престъпници" - според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, а председателката на БСР Корнелия Нинова не остана по назад с гръмкото обвинение, че "правителството превръща България в наказателна колония, тъй като връща престъпници усърдно".

За европейските избори през юни двете партии ще се целят в един и същи електорат. Социологическите проучвания им предсказват ръст - и те се стараят, тъй като имат сериозни вътрешнопартийни проблеми. Проруската "Възраждане" пострада от детската болест на българските националисти - разцепление, а БСП, освен че я напускат знакови лица, си тръгват и групи лоялни избиратели. Мигрантите като враг - това е техният спасителен пояс, за да се доберат до Европейския парламент. Но близките контакти на "Възраждане" с "Единна Русия" на Путин може и да ѝ попречат да се присъедини към политическото семейство на европейските крайнодесни - "Идентичност и демокрация".

Истината е в разрез с внушенията на БСП и "Възраждане". За цялата 2023 година България е екстрадирала 566 мигранти, а е приела 113 от Австрия съгласно Регламент Дъблин. За първите два месеца на тази година екстрадираните са 114, като е приела три пъти по-малко. Впрочем, "престъпниците" в самолета от Австрия се оказаха шестима българи, осъдени за извършени в Германия престъпления и излежали там присъдите си.

Ескалация преди евроизборите

На протеста край МВР големите плакати с надпис "Мигранти вън" начело на шествието носеха 15-16 годишни с мутиращи гласове, някои с цигара в ръка. Техни връстници скандираха: "За България живеем и за нея ще умрем", а в тълпата някой подметна: "Трябва да има жертви, за да се случи нещо". "Ама как ще се биете, ако се наложи, като сте толкова млади и на военно обучение като нас едно време не сте ходили. Калашник държали ли сте", пита младежите жена на видима възраст около 60-те. Подсмихват се на въпросите ѝ. Дружни скандирания: "Черна сган!", викат и родители, довели децата си да видят как се става българин.

В центровете в България има около 2600 бежанци. За сравнение само в лагера на гръцкия остров Самос те са над 3500, а в лагера Мориа на остров Лесбос надхвърлят 10 000.

Денят на протеста срещу мигрантите - 10 март, съвпадна с деня, в който България отбелязва спасяването на българските евреи и почита паметта на жертвите на Холокоста.

Българщината днес марширува с качулки и знамена.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.

Дойче Веле