Икономистът и бивш вицепремиер в три служебни правителства Атанас Пеканов ще влезе в Изпълнителния комитет на БФС, ако Димитър Бербатов спечели конгреса в петък, 15 март.

Това стана ясно от списък, който бившият голмайстор на Висшата лига обяви на пресконференция, така закри поредната си предизборна кампания. 

Освен Пеканов, там личат още имената на двама бивши селекционери на националния - Пламен Марков и Петър Хубчев, кметовете на Пловдив и Благоевград - съответно Костадин Димитров и Методи Байкушев, известен лекар, икономисти, юристи, предприемачи и, разбира се, Стилиян Петров и Мартин Петров.

Бербатов подчерта, че той и щабът му са водили позитивна кампания, но не пропусна да се спре на действия на един от големите си съперници - Георги Иванов.

Според Бербо бившият му съотборник в националния е използвал ресурсите на БФС в кампанията си, а е трябвало да излезе в отпуск. Бербатов заяви, че шефове на зонални съвети на БФС организирали, агитирали и "всявали страх" в клубовете да гласуват за Гонзо в петък.

"Той е специалист в това, което прави - управление и усвояване на европейски средства. Когато имаме правилния човек, разбира се, че е добре дошъл", така бившият нападател на "Леверкузен", "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" обясни включването на Пеканов.

"Нямам притеснения, че ще се политизира нашият екип. Ако имах, нямаше да го извадя на показ този състав на изпълкома. Да, има хора от политиката, но който и да е президент, трябва да се убеди държавата да работи. Аз съм сигурен, че държавата ще бъде там с правилните хора, с правилния компас. Затова сме си позволили да включим и двама настоящи кметове", рече още Бербатов.

Стилиян Петров добави следното:

"С всеки един е проведен разговор. На хората, на които сме се спрели, им е казано каква е тяхната функция, как ще работят, как да са полезни и някои от тях дадоха различна насока, но както знаете - ние не сме перфектни. Ние сме избрали тези хора."

В същата посока се изказа и Мартин Петров:

"Това са хора, които са се развили много в своята сфера и ще ни помогнат да развием и футбола като продукт".

Има голяма разлика спрямо ИК, който триото предложи на "конгрес" на отцепнически клубове през пролетта на 2022 г. Бербатов обясни, че оттогава е минало много  време, променили са се обстоятелства, на отпадналите е обяснено защо са отпаднали, те са го приели. Стиснахме си ръцете и продължихме като мъже, рече Бербо.

"Запознахме и общините, запознали сме и клубовете. Те вече са видели, усетили и разбрали как искаме да процедираме. Ако, разбира се, решат да ни позволят и да изберат, ще се постараем да направим така, че футболът да тръгне напред. Но това ще стане ясно на 15 март.

Нещата да приключат и да започнат 15-и. Всички медии трябва да бъдат допуснати на самия Конгрес. Ако не са допуснати, това е най-истинският сигнал,че нещо ще се случва. Защото какъв е проблема да ги пуснеш, когато няма какво да криеш?", каза още Димитър Бербатов.

Изпълкомът на Бербатов

Стилиян и Мартин Петров, Петър Хубчев, Пламен Марков, Костадин Димитров - кмет на Пловдив, Методи Байкушев - кмет на Благоевград, Ясна Ставрева - адвокат от Асоциацията на българските футболисти, Христо Борисов - главен изпълнителен директор и съосновател на Payhawk, Атанас Пеканов - икономист и бивш вицепремиер, специалист по управление на европейските средства, Георги Владов - адвокат, професор Георги Попов - лекар със сериозна позиция в УЕФА и началник клиника "Инфекциозни болести-Вътрешни болести" в "СофияМед", Дарин Маджаров - основател на платформата "Уча се", Петър Ганев - икономист, Велизар Величков - дигитални технологии, съосновател на платформата Грабо.бг.

Стилиян Петров призна за срещи с политици. Не вижда проблем в това

И "трите коня, теглещи каляската", както бяха определени някога за националния отбор, признаха за срещи с политици, като най-отчетливо това каза Стилиян Петров.

Според него, а и останалите, в това няма нищо лошо, тъй като все говорим за участието на държавата, изтъкна Стилиян. И действително тя има водеща роля за аматьорските клубове и детско-юношеския футбол.

"В България имаме грешна представа - държавата е най-важния партньор, каза бившият капитан на "Селтик" и "Астън Вила". -  Ние не правим компромиси, всичко е за българския футбол. Ние работим върху този изпълком, който видяхте, от дълго време, защото тези хора имат доста ангажименти и са заети. Отне ни доста време, за да им обясним какво се изисква и как могат да помогнат. Надяваме се, че хората от аматьорския футбол виждат за какво става въпрос и къде се намираме.

Аматьорският футбол е оставен на произвола на съдбата. Навиците трудно се променят, но едно ново нещо може да донесе само позитиви за тях. През аматьорския футбол минават доста хора. Сблъскваме се с доста клубове, на които се обещават доста неща, но се надяваме че ще разберат, че трябва да се развият."

"Аз съм се срещал с политически партии. Когато не се срещаш с хората от държавата, как ще осъществяваш контрол? Както и с президента Румен Радев съм се срещал. Това е нормален процес. Когато се видиш с някой, не си зависим - ти трябва да имаш комуникация с институциите. Това е проблемът, че те - сегашните управляващи българския футбол, нямат комуникация. Ти трябва да го представиш това - своята визия, за да получиш финансиране. Ние не се крием и няма да се крием от тези срещи", каза още Петров.

Те бяха попитани дали са се сещали с "Левски" и ЦСКА-София - двата най-популярни клуба в България. Досега те не са заявили подкрепа за който и да е от кандидатите. Друг въпрос - дали подкрепят идеята да отпадне мандатността за президента на БФС.

"Левски и ЦСКА са клубовете с традиции и трябва да имат позиция. И винаги да изискват, защото доста от по-малките клубове гледат какво е поведението на "Левски" и ЦСКА. Ние не можем да ги задължим, не можем да се сърдим и няма да се сърдим дали са изразили или не позиция. Разговори са водени с всички клубове.

Затова ние сме тук. А ако няма мандатност на поста президент, сигурно ще бъдем като тях (актуалните управляващи на българския футбол). Властта е лошо нещо - създава навици, които трудно можеш да изкорениш. Ние искаме да изградим една стабилна основа и следващият да надгражда."

Петров бил канен в щабовете на други кандидати

Стилиян Петров, който бе сочен като по-подходящ от Димитър Бербатов от отказали се кандидати като Илиян Стоянов и Христо Крушарски, от Георги Градев, както и от лидери на статуквото като Венцеслав Стефанов, обяви, че бил канен за вице в други щабове, но нямало как да предаде Бербатов.

"Част от кандидат-президентите ме поканиха да бъда в техния изпълком като първи вицепрезидент. Но в моето възпитание думата значи много. Това, което прави Бербатов, е да се бори за доброто на българския футбол. Всеки един, който има мнение, е проблем за хората от БФС. Независимо дали ще победим или не, аз съм с него до края. Много е лесно да раздвояваш. Аз първо имам ангажимент към българския футбол, после към тях двамата", рече Стан, сочейки към Бербо и Мартин.

"Знаем кой от кого е подкрепян, какво търсят като цяло на Конгреса, вижда се по организиране на срещите. Касабов и Георги Иванов са разделени от изпълкома - там също има война, използват се структурите, търсят се гласове. Петьо Костадинов е част от това. Градев - бори се за нещо ново, Захариев и Манол Иванов и те търсят като цяло нещо ново", каза Стилиян.

Не стана напълно ясно какво биха предприели тримата, ако не бъдат избрани на 15 март. Ако не спечелим, просто няма да бъдем част от българския футбол след тази дата, заяви Петров.