Димитър Бербатов даде пресконференция, на която официално обяви кандидатурата си за президент на БФС на конгреса на 15 март догодина в столичния хотел "Маринела". 

Бившата "деветка" на националния, "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" призова за позитивна кампания, в която всички кандидати да представят екипите и програмите си. Сред акцентите на изложението му бе обещание, че нито той, нито някой от екипа му ще каже нещо негативно по адрес на опонент в битката за БФС.

До него бе част от щаба му, в който отново е и Петър Величков, бивш шеф на OMV България (да не се бърка с адвокат със същото име!), член на Изпълнителния комитет на БФС, заседавал онзи ден и насрочил конгреса. Именно Величков разкри, че колегата му в ИК Димитър Георгиев (пловдивски бизнесмен) искал да се кандидатира и после да обжалва решенията на събранието, като по този начин помогне на Борислав Михайлов и компания да останат на власт.

Бербатов представи програмата си, акцентите в която са следните:

  • до три мандата за президента на БФС (12 г.), което означава промяна на устава;
  • отделяне на професионалния футбол в ПФЛ, която да администрира първенствата в Първа и Втора лига, като това няма да стане веднага, а плавно; по този начин ще бъдат увеличени и парите от тв правата за клубовете, тъй като централата няма да има посредническа роля, но тя ще съдейства за договор с по-добри условия за отборите;
  • до трима чужденци извън ЕС във всеки тим и такса "лукс", ако все пак има такива, които настояват да използват повече; парите от тази такса ще отиват за детско-юношески футбол;
  • въвеждане на бонусна система за използване на български състезатели, най-вече собствени кадри на даден клуб;
  • повече пари за аматьорските отбори;
  • развитие на футбола сред подрастващите, при жените и форми на играта като футзал;
  • взаимодействие с държавата;
  • изграждане на нов национален стадион, за което да се търси помощ от държавата, бизнеса, общини...

Ако един ден ПФЛ поеме професионалния футбол, БФС ще се занимава с аматьорския, подрастващите и националните отбори. Така, както е в повечето страни в Европа, припомни Бербатов. В програмата са използвани такива модели.

Претендентът няколко пъти призова конгресът да бъде организиран и проведен така, че след това да няма основания за обжалване от никой, дори от него самия.

Бербатов увери, че със Стилиян Петров и Мартин Петров продължават да са единни и опроверга слуховете, че легендата на "Селтик" може да се окаже водеща фигура по желание на определени среди. Той постави знак на равенство между себе си и бившите си съотборници, заедно вземали решенията, понякога спорели и си повишаваи тон, но винаги имали диалог и били водени от обща кауза. 

Решено е аз да съм лицето, но ролите на другите двама не са поддържащи, обясни Бербо.

"Обяви се датата за конгреса - 15 март. Нормално е да обявя кандидатурата си за президент, а също така и стъпките, принципите и приоритетите. Надявам се конгресът да се проведе честно, прозрачно, и да няма циркове, които никой не желае да вижда", започна Димитър Бербатов.

Той заяви сам, а след това и отговори на въпрос, че ще иска срещи с властимащите, за да запознае и тях с програмата и идеите си.

"Ще инициираме среща с държавата и искам да дойдат и другите кандидат-президенти. Среща с министър-председателя Николай Денков, с Мария Габриел, разбира се и с министъра на спорта Димитър Илиев. И заедно да си изложим визията. Това ще се цели в следващите месеци и ще бъдете уведомени, ако бъде отговорено положително", каза Бербатов.

"Ще има и нова организационна структура на националните отбори и на първенствата, нов формат на първенствата. Ще потърсим мнението на клубовете и заедно ще решим. Искаме да направим добри терени, имаме специалист в тази насока. Виждате какво стане, когато падне сняг например."

"Фокусирали сме се и върху детско-юношеския футбол, аматьорския футбол, изграждането на стадиони и нов национален стадион. Виждате каква енергия даде един нов стадион на "Ботев" (Пловдив). Колко приятно е да си там на мач, нещата стават съвсем други. Представете си това нещо на повече места, то ще даде тласък на футбола", аргументира се Бербатов.

Той припомни, че два пъти е обиколил България за срещи с клубове и футболни хора за близо три години. Ще го направи отново, за да представи програмата си.

Петър Величков: Георгиев да не ме нарича лъжец, може да чуем записа от заседанието 

"Искам да кажа, че конгресът и неговото насрочване е само една част от скъсването с това управление. Защото действията на някои хора в Изпълкома показват обратното", заяви Петър Величков.

Той говори най-вече за Димитър Георгиев, който е близък на Михайлов, фигурира във видеа с бурните танци на бившия вратар. Той, по думите на Величков, се заканил на висок глас и няколко пъти да "обжалва до дупка" в полза на Боби.

Пред няколко медии бившият депутат от БСП нарече Величков "лъжец" и нарече поведението му "неприемливо". Той нямал намерение да се кандидатира, а просто споменал нещо такова на заседанието, но без да има сериозни намерения.

"Конгресът ще бъде обжалван с единствената цел Борислав Михайлов да бъде оставен на власт, за да премине тази буря. В Изпълкома се надяват, че фокусът в държавата ще се измести от футбола и Михайлов ще може да продължи да върши тези безобразия като президент на БФС. Те се надяват отново политическата ситуация ще бъде в полза на Михайлов", каза Петър Величков. 

Той предложи да се чуе записът от сбирката - какъвто по думите му се прави задължително (а не се стенографира), за да се установи кой лъже и кой казва истината.

"Не е забранено да се обжалват решенията от Конгреса, но Георгиев каза, че ще обжалва до дупка в зависимост от това кой ще бъде избран. Нека ме опровергаят. Единственият начин да ме опровергаят е Касабов да бъде вписан, каза още Величков. - А защо отказват да впишат Михаил Касабов? Защото това стане ли, впишат ли го, след това Михайлов не може да се върне. Когато той се върна след оставка, защо драпаше да бъде вписан, а не ходи с решение на Управителния съвет?", попита риторично бизнесменът.

Величков отговори и на позицията на БФС от тази сутрин, като я нарече "огромна некомпетентност". И изрази учудването си, че зам.-изпълнителният директор Борислав Попов като юрист е позволил да излезе подобно нещо. Допусна, че дипломата му на юрист може да бъде отнета.

Сегашното ръководство на БФС търсело кандидат за президент и това щял да бъде "бизнесмен с успехи в своята област". Самият Величков обаче изрази съмнение, че такъв човек ще се нагърби да бъде параван на Борислав Михайлов и неговите приближени.