"След като има случаи на побоища в София, значи има проблем с бежанците."

"Тези, които вилнеят в центъра на София, нямат място, защото те не искат да се вписват. Те не търсят вписване. София заприлича на Бейрут."

Тези реплики са от телевизионните студиа тази сутрин. Първата - на бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров. Втората - на евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. Двамата се включиха в хора от политици в последните дни, наливащи още гориво в новата мигрантска истерия у нас.

Как започна тя?

Бой за бивше гадже

Вечерта между 6 и 7 март на столичния бул. "Витоша" двама чужденци - египтянин на 24 г. и сириец на 20 г. - влизат в конфликт с две непълнолетни момчета и момиче, който прераства в бой. Разпространено е видео със заглавието "Мигранти бият деца на Витошка", като са развити и сценарии, че девойката е нападната от мигрантите, а младежите българи са се хвърлили да я защитават.

Три дни по-късно вътрешният министър Калин Стоянов съобщава, че двете групи са се познавали и конфликтът не е на расова основа. Момичето е бивша приятелка на едно от момчетата. Водещият по БНТ Павел Владимиров става свидетел на случката и разказва за нея в личния си TikTok - като по-късно подчертава пред НоваТВ, че чужденците са се нахвърлили върху едно момче, но девойката и другите от компанията с нея не са пострадали.

Другият случай, който се цитира като пример за мигрантско напрежение, е още по-несвързан с мигрантски вълни - 16-годишен българин, известен на полицията с кражби и грабежи, напада студенти от Великобритания от пакистански произход. 

В края на своето съобщение вътрешният министър призова "тези случаи да не се използват за политически цели". Не го послушаха.

"Терзиев мълчи за ескалиращото напрежение с бежанци"

Кой подклажда новата вълна страхове от мигрантите? Освен познати персонажи от "патриотичния" сектор като "Възраждане", Джамбазки и Карлос Контрера (ВМРО), който обяви, че "няма сигурност по улиците на София" и призова центровете за бежанци да бъдат затворени, в столицата усилено за това работят и от ГЕРБ.

"В последните дни ситуацията с насилие по софийските улици е безпрецедентна! Положението е сериозно и изключително тревожно. Затова призоваваме кмета на София Васил Терзиев да се появи и да даде обяснение защо допусна ескалиране на напрежението. Къде е кметът на София и защо мълчи?"

Това обяви преди дни в ефира на БНТ Ваня Тагарева - общински съветник от ГЕРБ-СДС и председателка на Комисията по обществен ред и сигурност към Столичната община. От партията ѝ поискаха извънредно заседание на Столичния общински съвет на тема "Сигурност". Тя добави, че според столичани в центъра и в "Овча купел" имало струпване на бежанци - и са налице места, през които обикновените граждани ги е страх да минават.

Кметът Васил Терзиев всъщност взе нови превантивни мерки – засилено е присъствието на Общинската полиция в пешеходните зони на столицата, а в последните месеци Столичната община е започнала да възстановява и видеонаблюдението в града, което 10 месеца е било без поддръжка, а над 400 камери изобщо не са работели.

Тагарева каза и че бежанският център в кв. "Овча купел", където преди седмица също имаше вътрешно сбиване, е препълнен.

Днес обаче Мариана Тошева, председателка на Държавната агенция за бежанците увери, че центровете за настаняване на бежанци в София са запълнени на 43%, което се равнява на около 1600 човека. Центърът в "Овча купел" е запълнен на 78% към днешна дата, а във "Враждебна" от 300 души капацитет са настанени 216. Във "Военна рампа" от 650 - 194 са потърсили убежище.

По повод боя в "Овча купел" Тошева отбеляза:

"Те като цяло са много редки. Тази година това е първият ни инцидент. Извън центровете - това са живи хора, различни хора. Не може да се твърди, че инциденти, които са се случили или са провокирани от чужденци, са точно от лица, търсещи закрила, които излизат от тези центрове. Както и МВР потвърди след като проведе съответните действия."

Тагарева заяви и че ГЕРБ обявява пълна подкрепа за "гражданския протест" в квартала, който е насрочен за днес.

Този т.нар. граждански протест под наслова "Овча купел – без страх и насилие" обаче е организиран и заявен от Борислав Тодоров, бивш кандидат за районен кмет на ГЕРБ в "Овча купел", научи Клуб Z.

Още граничари ни трябват - отдавна

Ден по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на ДПС Делян Пеевски обявиха съвместен законопроект - за увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

Бившият главсек на МВР Петър Тодоров обаче разкри тази сутрин, че това не е ново творчество на управленското дуо - още по времето на втория служебен кабинет на Стефан Янев тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев е поискал увеличаване на граничните полицаи. Следващото Народно събрание обаче отхвърля искането, а обучението на нови малко над 1200 души ще отнеме поне 3 години.

"Тъй като един конкурс протича за поне 6 месеца, обучението също е 6 месеца, а за съжаление капацитетът на нашите обучителни центрове е малък. Над 500 са незаетите бройки в СДВР, но проблемът е, че няма желаещи за конкурсите", каза Тодоров.

Същевременно евродепутатът от ДПС Илхан Кючук отбеляза тази сутрин пред бТВ, че макар въпросът с мигрантите да не е решен, ситуацията по нищо не прилича на вълната от преди близо десетилетие:

"През 2015 година ЕС беше много натоварен от бежанския поток. Днес Европа не е изправена пред това. Натискът днес не е като през 2015 година."

Нараства ли мигрантския натиск?

Отговорът на този въпрос е ясен - да, в последните 3 години се наблюдава ръст на нелегалните мигранти към Европейския съюз. 

Същевременно този ръст е несравним с прилива на бежанци от 2015 г., както отбелязва Кючук. 

Тогава, по данни на Фронтекс, в Европа влизат нелегално 1 046 336 чужденци. В следващите години тази вълна постепенно намалява, като през 2020 г. влизат едва 91 170 нелегални.

От 2021 г. насам наистина се наблюдава плавен ръст на незаконната миграция - 130 236 души тогава, 180 686 през 2022 г., 275 304 през отминалата 2023 г. 

Данните за януари и февруари тази година са индикация, че този ръст ще продължи.

Това потвърждават и експерти от Международния център за развиване на миграционна политика в Австрия, според които в момента има вълна от хора, които искат да достигнат Стария континент преди да влязат в сила нови закони, които имат за цел да намалят броя влизащи. Това предупреждение обаче се отнася основно за законната миграция към Европа - която все още е около 10 пъти по-голяма от незаконната. 

От всички мигранти, влизащи в Европа, близо половината отиват само в три държави - Испания, Германия и Франция. Огромното мнозинство от мигранти - над 95% - влизащи в България не остават тук.

Предвид тези данни увеличаване на състава на граничната охрана е логичен ход. Остава обаче налице въпроса защо от ГЕРБ-СДС правят всичко възможно, за да разпалят страховете на хората, стихнали след 2015 г. Отговорът е един - предстоят избори - за Европарламент със сигурност, за българския - евентуално.