Европейският парламент се готви да съди Европейската комисия заради решението й да размрази фондове за 10,2 милиарда евро за Унгария, съобщи „Политико“.

Новината споделят пред изданието, хора, участвали във вземането на решението. То било взето с 16 гласа срещу само един, без въздържали се, от членовете на парламентарната Комисия по правни въпроси.

Мотивът на евродепутатите е, че Комисията е нарушила задълженията си да защитава парите на данъкоплатците от злоупотреба.

Парите бяха деблокирани през декември 2023 г. Те са от кохезионните фондове и бяха замразени зарази проблеми с правата на човека и върховенството на закона в Унгария. Ден по-късно унгарският премиер Виктор Орбан свали ветото си срещу започването на преговори с Украйна за членство в ЕС.

Решението за размразяването на парите предизвика обвинения срещу председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че е отстъпила пред изнудвачеството на Орбан.

„Мисля, че имаме сериозен случай, тъй като Комисията противоречи сама на себе си по въпроса дали Унгария зачита върховенството на закона“, заяви пред „Политико“ германският „зелен“ евродепутат Даниел Фройнд.

И допълни, че Съдът на ЕС винаги е настоявал за независимост на съдилищата.

За съд срещу ЕК са настояли и съпартийци на Фон дар Лайен от Европейската народна партия (ЕНП). 

На 14 март председателите на парламентарните групи ще се съберат и ще решат дали да дадат зелена светлина на председателя на ЕП Роберта Мецола да отнесе случая до Съда на ЕС преди крайния срок 25 март.

„За“ ще гласува и председателят на групата на ЕНП, твърдят запознати пред „Политико“.