Европейската комисия деблокира 10,2 милиарда евро, които Унгария вече може да си поиска за възстановяване на разходите по кохезионната политика, по фондовете за морско дело и рибарство, както и по фондовете сза вътрешни работи.

Остават обаче блокирани 21 милиарда евро, тъй като страната не е изпълнила общо 25 от т.нар. суперкритерии за независимост на съдебната система и за предприемането на оздравителни мерки по обвързващия механизъм за получаване на пари от фонсовете на ЕС.

Какво бе решено

Днес Комисията взе две решения за Унгария и ситуацията с върховенството на закона там. Едното решение е свързано с хоризонталните условия, засягащи съдебната реформа в страната. Второто засяга обвързващия механизъм. Тези решения са резултат от редица процеси, започнати от Комисията и страните членки (Съвета) на ЕС през декември 2022 г.

На 22 декември 2022 г. Брюксел реши, че Будапеща не изпълнява изцяло хоризонталните условия на Хартата на ЕС за основните права поради няколко опасения, включително за независимостта на съдеблната система. След задълбочена оценка и обмяна на мнения с унгарското правителство Комисията счете, че Унгария е предприела стъпките, за които бе поела ангажимент. Това означава, че част от финансирането по кохезионната политика на Унгария вече няма да бъде блокирано. Съответно тя може да поиска да получи пари за възстановяване на разходите. Сумата е около 10,2 милиарда евро.

Страните членки трябва да гарантират изпълнението на условията по целия период на кохезионната политика. ЕК внимателно и продължително ще наблюдава предприетите от правителството на Виктор Орбан мерки, най-вече чрез одити, активно ангажиране със заинтересованите страни и чрез надзорни комисии. Ако по което и да е време Комисията прецени, че хоризонталните условия вече не се изпълняват, тя може отново да реши да наложи блокиране на финансирането.

На 15 декември 2022 г. въз основа на предложение на ЕК Съветът също одобри мерки за защита на бюджета на ЕС от нарушения на принципите на върховенството на закона в Унгария. Това стана в рамките на обвързващия бъджетен механизъм. Мерките се отнасят за сфери като обществените поръчки, прокурорските действия, конфликтиге на интереси, борбата с корупцията и доверието в обществения интерес. Въпреки редовните комуникации с Унгария ЕК смята, че страната не се е справила с нарушаването на принципите на върховенството на закона. Това доведе до мерките на Съвета преди година. Съответно Комисията не е в позицията да предложи мерките срещу Унгария да бъдат приети или отменени. Което означава, че плащането по три кохезионни програми за Унгария на обща стойност 6,3 милиарда евро продължава да бъде спряно.

Също на 15 декември 2022 г. Съветът одобри унгарския национален план за възстановяване и развитие. В него Будапеща се ангажира да изпълни 27 изисквания или критерии, за да гарантира защитата на финансовите интереси на ЕС и да укрепи независимостта на съдебната система. Тези „суперкритерии“ остават непроменени в преразгледания план на Унгария, одобрен от Съвета този месец. Те се отнасят и за включените в новите планове глави за механизма REPowerEU. 27-те „суперкритерия“ по плана включват 4 такива за съдебната система и съответстват на поисканите от ЕК мерки по хоризонталните условия за Хартата на ЕС за основните права. Други 21 „суперкритерия“ засягат оздравителни мерки по обвързващия механизъм. Предвид факта, че нито един от тези „суперкритерии“ не е изцяло изпълнен, исканията на Унгария за плащания в тези сфери не могат да бъдат удовлетворявани.

Смята се, че с това решение ЕС се опитва да омилостиви унгарския премиер Виктор Орбан и така страната му да престане да блокира военната помощ за Украйна. Става дума за сума в размер на 50 милиарда евро. Този вид помощ се отпуска само с пърлно единодушие от страните членки. Позицията на Унгария ще стане ясна на започващия утре Европейски съвет в Брюксел.