"Стигнахме до кадровите въпроси."

Така лаконично, но красноречиво, съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коментира пред журналисти хода на преговорите с ГЕРБ за продължаване на работата на правителството "Денков-Габриел", които се провеждат и днес.

Както е известно, ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" разговарят от миналата събота, като участниците неизменно запазват мълчание. Двете формации сложиха на масата два документа - ПП-ДБ - меморандум, а ГЕРБ - коалиционно споразумение. За да са стигнали до кадровите въпроси обаче означава разбирателство по формата на общите действия, реформата и законодателната програма.

Атанасов отказа да даде повече подробности. "Преговорите продължават", посочи само той.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който не пропуска сутрешна изява в парламента, но сам не участва в преговорите (поне не директно), благодари на ПП-ДБ, че запазва мълчание.

И иронизира настояването на обединението (не)коалицията в оскавка да вземе решение за това как ще се подреждат контролните и регулаторни органи.

"Убеден съм, че не трябва да обръщаме държавата с краката на горе. Няма държави на регулаторите, на прокурорите, на съдебните съвети - те следват от избора на правителство",  заяви Борисов.

И атакува отново министъра на отбраната Тодор Тагарев по казуса с обещаните, но още недоставени армейски ръкавици за Украйна, макар инициативата да е на външно министерство (водено от герберката Мария Габриел, която по план трябваше да стане премиер).

"Днес най-сетне влиза в МС точка за изпращане на вълнени ръкавици за Украйна. Надяваме се за лятото Тагарев най-сетне да ги прати. БТР-ите още са тук, но поне за юли, август хората ще имат ръкавици...", заяви Борисов.