Група евродепутати поискаха нидерландският им колега Марсел де Грааф да бъде разследван за разпространяване на проруска пропаганда, съобщи „Политико“.

Това стана, след като вчера той обяви свидетелствата за депортирането на украински деца от окупираните територии като пропаганда и изтъкна, че Русия просто ги спасявала от бомбардировките. А самите обстрели според него били дело на Киев. Нидерландецът изказа твърденията си пред поканената в залата 16-годишна Валерия Галич - депортирано украинско дете, което успя да се завърне в родината си.

Същевременно Де Грааф обвини Украйна, че извършва трафик на деца и им взема органите. Накрая той обвърза всичко това с трансджендърството на Запад.

Евродепутати поискаха председателят на ЕП Роберта Мецола да разшири воденото в момента разследване срещу латвийската представителка Татяна Жданока. В края на януари тя бе уличена като руски агент в разследване на изданието „Инсайдър“ с участието на българския журналист Христо Грозев.

„Европейският парламент не може да служи за платформа за Кремълската пропаганда. Искаме разследването да бъде разширено и да включва всеобхватен анализ на разпространението на руската пропаганда в Парламента“, заявяват в писмо евродепутатите Раса Юкнявичиене от Литва, Хилде Ваутманс от Белгия и Катарина Ринзема от Нидерландия.

Изказването на Марсел де Грааф е окачествено като фалшиво и манипулативно. По думите на Раса Юкнявичиене в пленарната зала е чут именно кремърлският наратив за трафика и депортацията на деца. За това престъпление Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Самият Марсел де Грааф заклейми нападките срещу него като „тоталитарен призив за цензура“. Татяна Жданока пък заяви, че в момента няма водено разследване срещу нея.

Де Грааф е независим евродепутат, но бе изпран в ЕП от листата на крайнодясната нидерландска Партия на свободата, оглавявана от Геерт Вилдерс. След като стана евродепутат обаче, той се прехвърли в друга крайно дясна партия в родината си – Форум за демокрация.