Американският Конгрес прие новия "Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чужди противници" - проект, който ще принуди китайската компания ByteDance или да продаде, или да затвори приложението TikTok в САЩ. 

Членовете на долната камара приеха законопроекта със солидно мнозинство - 352 срещу 65 гласа, а още миналата седмица президентът Джо Байдън обяви, че ще подпише закона, ако бъде приет от Конгреса. Мнозинството над 2/3 позволи законопроектът да бъде гласуван изключително бързо.

Въпреки обратната позиция на кандидата за президент на републиканците Доналд Тръмп, който изненадващо си промени мнението и защити TikTok, мнозинството републиканци не го послушаха и подкрепиха забраната.

Основното притеснение на законодателите е, че ByteDance като китайска компания е под контрола на Китайската комунистическа партия - която може винаги да ползва данните за милиони американци, които приложението волно и неволно събира. В последните години TikTok бе забранено на служебните телефони първо за агентите на ФБР, а после - за всички служители на американското правителство.

От ByteDance са меко казано недоволни от натиска, който новият закон ще им наложи - като според повечето анализатори вероятно просто ще продадат местния TikTok на американска компания. Дали това ще отдели платформата в САЩ от тази за останалия свят не е ясно.

Законът трябва обаче да мине и през горната камара, а вероятно ще бъде и оспорван в съда от китайската компания. За пръв път в САЩ правителството забранява онлайн приложение и не е ясно дали доводът, че е заплаха за националната сигурност ще мине в съда.