Само преди 4 години видеоплатформата TikTok се сблъска със заплахата да бъде забранена в САЩ и бе спасена само от забавяне в съда и смяната на президента. Сега, в навечерието на нови избори, американските политици отново заплашват популярното приложение с блокиране.

Миналата седмица група американски конгресмени и от двете партии представиха законодателство, което ограничава потенциално всички приложения на "чужди опоненти" на САЩ. Мотивите са същите като отпреди години - TikTok е собственост на китайски техногигант и като такъв е под контрола на Китайската комунистическа партия. Това според демократи и републиканци означава, че е опасно за националната сигурност.

Законопроектът бързо влезе в комисиите на американския Конгрес и видно скоро ще бъде гласувана.

Тази седмица настоящият държавен глава на САЩ и предшественикът му коментираха предложението. Президентът Джо Байдън обяви, че ако законопроектът мине през Конгреса, той няма да наложи вето.

Изненадващо Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците, се обяви срещу блокирането на TikTok - въпреки че той бе инициатор на първия опит да бъде блокирано. Мотивите на Тръмп са егоцентрични както винаги - подобен ход щял да бъде в полза на Facebook и Марк Зукърбърг, които носели отговорност за "фалшификацията" на предишния вот, който Тръмп загуби (досега екипът на бившия държавен глава не е доказал в съдебна зала един пример за изборна измама - бел. ред.).

Ако и да подкрепят Тръмп по много други теми, по този повечето републиканци изглежда са твърдо срещу китайското приложение и поне на този етап изглежда, че законопроектът ще се превърне в закон преди вота.

Означава ли това край за TikTok?

Ако няма правни пречки за приемане на закона и той влезе в сила, това ще е много лоша новина за ByteDance, компанията зад TikTok. Макар YouTube, Facebook и Instagram да са по-популярни в САЩ, платформата за кратки видеа все пак има огромна потребителска база - 150 млн. души.

От компанията бързо активизираха феновете си в САЩ и много от тях се обърнаха към своите представители в Конгреса с искане да не приемат законопроекта.

"Американският Конгрес ще гласува за забрана на TikTok. Това означава, че вашето съдържание, правото ви да се изразявате и вашите доходи също ще бъдат спрени", написаха от платформата.

Това според източници на БиБиСи обаче е втвърдило убедеността на много законодатели, че приложението е опасно - много хора, от тийнейджъри до пенсионери, са се опитали да се свържат с тях с обяснението - "защото TikTok така ми каза".

Това обаче не значи задължително край за TikTok - а просто край на китайския контрол върху него. Законопроектът позволява на китайската компания да намери купувач за платформата си на американска територия, какъвто вариант бе налице и преди 4 години. Това може да означава, че ще има един TikTok в САЩ, друг за останалия свят (и трети в Китай, тамошният еквивален Douyin е изолиран от международния).

При наличието на сериозна база от потребители и евентуална липса на друг изход, най-доброто пазарно решение за ByteDance ще е да продадат бранда. Това обаче трябва да се случи бързо - в рамките на 6 месеца - и може да доведе до кризисни преговори за сделка. Не е ясно на този етап кои са потенциалните купувачи.