Водометна машина, разбирай водно оръдие, ще бъде закарана край столичния хотел "Маринела", където в петък от 10:30 часа ще се проведе очакваният с огромен интерес извънреден изборен конгрес на Българския футболен съюз.

Това съобщи част от ръководството на СДВР на брифинг. Иван Георгиев, началникът на отдел "Масови мероприятия", заяви, че "срещу нарушителите полицията ще бъде безкомпромисна".

На 16 ноември м.г. полицията използва водни оръдия и други силови методи, когато пред стадион "Васил Левски" планираният протест прерасна в масови безредици, наподобяващи гражданска война. Дни след това водометна машина и тежка техника бяха строени пред сградата на БФС в "Бояна" - покрай заседания на Изпълкома на БФС.

А за петък отново се стяга протест пред "Маринела" в социалните мрежи. Така днешното изявление от СДВР дойде в отговор именно на закани, които призовават за прояви на недоволство "до дупка", ако не се стигне до промяна в ръководството на БФС.

От столичната дирекция заявиха, че имат информация, че фенове от клубове в страната се организират да присъстват. Няма данни, че се очаква нарушаване на обществения ред, но сме подготвени, посочи Иван Георгиев. Той уточни, че към момента няма подадено официално уведомление по Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Ще бъде обособено място в градинката до хотела, откъдето гражданите ще могат да наблюдават какво се случва.

Георгиев потвърди думи на един от кандидатите за президент - Петьо Костадинов, че в СДВР са постъпили два идентични сигнала от различни хора за купуване на гласове на конгреса. Той посочи, че е извършена проверка, но информацията не се потвърждава, работата по случая обаче продължава.

БФС ще излъчва конгреса пряко

Изборният конгрес ще бъде предаван пряко в YouTube канала на централата, като на сайта й има и линк. 

Така ще отпадне една от големите въпросителни и опасения най-вече от страна на опозицията - за прозрачност на събранието. На последния изборен конгрес - през есента на 2021 г., журналистите бяха натикани в стаичка и почти нямаха нито аудио, нито видео сигнал от заседанието, проведено тогава в зала 1 на НДК.