"Имаме общо управление. Защо с нас не беше съгласувано това действие"?

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов в реплика към депутата от ГЕРБ Радомир Чолаков. Тя бе по време на дебата за първо четене на промени в Закона за МВР и на промени в Закона за администрацията.

С промените в Закона за МВР и Закона за администрацията се предлага увеличаване на капацитета на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за охраната на бежанските центрове и засилване на охраната на границата.

Тези два законопроекта бяха внесени от Бойко Борисов и Делян Пеевски веднага, след като станаха инциденти в центъра на София. За тези инциденти от МВР заявиха, че е установено по безспорен начин, че не става въпрос за напрежение на расова основа и апелираха тези случаи да не се използват за политически цели и да не се правят опити за внушения сред обществото ни, че тези конфликтни ситуации са свързани с мигранти.

Въпреки това обаче ГЕРБ и ДПС решиха да се възползват от създалото се напрежение, макар популизма по темата с бежанците да няма нищо общо с евроатлантизма, какъвто и Борисов, Пеевски твърдят, че изповядват.

Атанасов заяви, че МВР е най-голямата администрация, в която има вътрешни резерви и призова "да не измисляме поводи да увеличаваме щата".

"Нашата работа е да премахваме притесненията на българските граждани. Не да обясняваме, че няма проблем. Центровете за бежанци трябва да се охраняват от МВР. Когато става дума за сигурността на държавата и обществото, не трябва да жалим пари", каза Чолаков.

Според него ако трябва да се платят неустойки на частните фирми, които охраняват сега бежанските центрове, те трябва да се платят.

"Не знам защо не са разговаряли с вас. Аз лично съм внасял сам законопроекти и съм намирал подкрепа във вашата група. Всеки добър законопроект бих подкрепил, ако е добър. Като има добро решение - има известна ревност, възрастни хора сме, трябва да сме над тия неща", отговори Чолаков на Атанасов.

По време на дебатите всички парламентарни групи, освен тази на "Продължаваме промяната-Демократична България", подкрепиха внесените законопроекти. В изказванията на депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" критиките бяха насочени към ПП-ДБ, а ГЕРБ и ДПС получиха похвали - за това, че все пак са осъзнали, че има проблем с бежанците и предприемат мерки.

Всичко това се случва на фона на продължаващи преговори в управляващото мнозинство за ротацията, като една от основните теми в тях е отказ от т.нар. плаващи мнозинства.

Ораторите от ПП-ДБ изтъкнаха, че няма ситуация на форсмажор с бежанците, каквато вносителите твърдят, че има, и това е потвърдено включително от МВР.

Дебатите често излизаха от добрия тон и преминаваха в директни обиди, които по традиция се чуваха особено много откъм "Възраждане" и "Има такъв народ".

Промените в закона за МВР бяха приети на първо четене след повече от два часа дебати. Малко след това бяха приети и промените в закона за администрацията. От "Продължаваме промяната - Демократична България" попитаха защо се увеличава щата на МВР, след като и към момента има 4 000 незаети щатни бройки, 1 500 от които дългосрочно незаети. Никой от вносителите не отговори.