Страните членки (Съветът) на ЕС ще създадат нов санкционен режим, който ще бъде насочен специално срещу Русия и ще носи името на Алексей Навални.

Това заявиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Така те опровергаха върховния представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел. Преди месец той заяви, че на името на Навални ще бъде наречен съществуващият сега Глобален санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права. Според нашите събеседници обаче е станало объркване. Изказването е направено съвсем скоро след смъртта на опозиционера на 16 февруари и моментът е бил много емоционален. Източниците ни потвърдиха, че става дума за отделен режим, различен от съществуващия в момента. Но фокусът му ще бъде също върху правата на човека.

Дипломатите очакват външните министри на страните членки на договорят санкции срещу хората, замесени в тормоза и смъртта на Алексей Навални. Това трябва да стане на 18 март, когато в Брюксел ще се състои Съвет „Външни работи“.

Събеседниците ни обаче отказаха да назоват имена. Те се мотивираха с това, че мерките включват замразяване на сметки и активи. Ако имената бъдат разгласени, взетите на мушка ще могат да изтеглят или прехвърлят парите си.

Съветът вече работи по нов, 14-и пакет от санкции срещу Русия заради войната в Украйна, съобщиха източниците на Клуб Z. Те трябва да включват мерки срещу заобикалянето на ограничителните мерки. Такива мерки има и в последните два пакета – 12-ия и 13-ия.

Целта на новите мерки ще бъде по-специално подкопаване на режима на Владимир Путин и на способността му да води войната срещу Украйна, както и изолацията му от политическа и икономическа гледна точка.

Същевременно на Съвет „Външни работи“ в понеделник ще бъдат договорени санкции срещу „Хамас“ и срещу еврейски заселници екстремисти на Западния бряг.

Палестинската групировка ще бъде санкционирана заради сексуално насилие от страна на нейни бойци по време и след терористичната атака срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

Мерките срещу определени заселници ще бъдат наложени заради нападенията им срещу мирни палестински жители.

Вече има постигнато споразумение, нито една държава не е против, казаха дипломатите. До скоро Унгария се противопоставяше на санкциите срещу еврейските заселници екстремисти.