Кой управлява в София? Кметът е Васил Терзиев, но в Столичният общински съвет няма ясно мнозинство. Вчерашното извънредно заседание, на което основна тема бе страхът от бежанците в града, демонстрира ли, че ГЕРБ-СДС държи контрола? 

Темата в Z-Каст коментира Бонка Василева, общински съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".

"Този скандал се прави точно в момента, когато излиза така наречената изгубена пътна карта за Турски поток. Винаги, когато има злепоставяща информация за европейския вид на определена политическа сила, този мигрантски проблем се изкарва", отбеляза тя.

Но подчерта, че това не значи, че в София няма проблем със сигурността.

"Но той не е само около бежанския център в Овча купел или около Лъвов мост. Проблеми има в Нови Искър, в Люлин, проблеми има и в крайните квартали в София, да не говорим за тези квартали, в които има ромско население. Проблем със сигурността има, и той не е от днес."

Според нея ГЕРБ са се възползвали максимално от повода, но това е "политическа грешка - показа ги в друга светлина".

Василева призна, че макар да бяха победители на местния вот и да са първа политическа сила в Съвета, ПП-ДБ-СС са в опозиция. Но решение за важните въпроси на столицата - на първо време бюджета - има.

"Има друго мнозинство, което демонстрира това на всяко заседание. Но това ще търпи промяна - публичният натиск е най-силното нещо, през което ние можем да принудим хора, които са отишли в този общински съвет със заявка да ревизират управлението на Йорданка Фандъкова."

Софиянци обаче имат ли готовност да натискат?

"Сега ще бъдат готови. Според мен вече има интерес и хората започват да се питат какво се случва в този общински съвет, кои са там, какви са тези хора, как гласуват", убедена е Василева.

Ще отстъпи ли ПП-ДБ-СС пред исканията на ГЕРБ за бюджета на София? Или ще бъде блокиран Съветът?

Ще има ли истинска проверка на общинските дружества?

Отговорите на тези и други въпроси - гледайте и чуйте в новия Z-Каст 149:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.