Кметът Васил Терзиев е за затварянето на центровете за бежанци в София, стана ясно на извънредното заседание на Столичния общински съвет днес, свикано заради напрежението с мигранти в столицата.

В началото на заседанието Терзиев подчерта, че много от поводите за новата мигрантска паника нямат нищо общо с бежанците.

"Важно е да не се политизират и да не се използват отделни инциденти за генерални твърдения", подчерта той. "Надявам се тези битови инциденти да доведат до трайни промени на начина, по който мислим за сигурността в града, което е в интерес на всички граждани. Апелирах проблемът да не се политизира."

И предложи редица решения, които да успокоят гражданите на София, живеещи в близост до центровете за бежанци - разширяване на видеонаблюдението в града (което според него въобще не е работило доскоро и не е свързано със системата на МВР), по-добро осветление, жандармерия около центровете, повече и редовни патрули на ключови точки в града.

"Г-н Терзиев, как ще свържете общинските камери с МВР? Всички са свързани с МВР от 2018 година", отбеляза Георги Георгиев от ГЕРБ.

"Аз така и не разбрах какво конкретно предвиждате за общинска полиция. Тук стана ясно, че жандармерията не може постоянно да охранява зоните. От тези 140 и няколко патрула - но всъщност 15 патрула на дежурство - кого по-първи ще пазим? Колко патрула още са необходими, как ще ги предвидим в бюджета?"

Георгиев отбеляза и че няма предвидени повече средства за видеонаблюдение - напротив, в капиталовата програма на бюджета парите за сигурност в столицата всъщност са намалени.

На директен въпрос на Мирослав Боршош (ГЕРБ) - дали подкрепя тяхното предложение за затварянето на центровете за бежанци в столицата, Терзиев първоначално каза:

"Никой кмет не би искал да има групи хора, които потенциално могат да създават проблеми. Сигурно не е най-политически коректното изказване. От гледна точка на това какво ще реши държавата с всички нейни структури, аз нямам контрол. Моята позиция е много проста - по-малко проблеми, по-лесна ми е работата."

Но подчерта, че това е решение на Министерския съвет и Държавната агенция за бежанците - не на кмета. Попитан отново от Боршош дали е за премахването на центровете, заяви:

"Да, за премахването съм."

След въпросите от общинарите микрофонът бе даден и на двама граждани от "Овча купел". Гергана Лазарова разказа за пияни, агресивни, буйни мигранти в своя квартал и сподели, че живеят в страх от тях. Поиска и реални мерки от районната и общинската администрация. Освен лични истории, някои разказаха и какви клипчета са гледали в социалните мрежи. Сподели и за непълнолетни деца - българчета, които се организирали как да се бранят срещу мигрантите. 

Лазарова подчерта и че полицаите не си изпълняват задълженията.

"Може да са разположени десетки полицаи, но ако просто пожелават приятен ден на дадено лице, след като са установили, че му липсват документи, нищо няма да се промени", отбеляза тя.

След нея се изказа и Йордан Тодоров - представяйки се като софийски гражданин, но всъщност - неосъществен кандидат за общински съветник на ГЕРБ. 

Той разказа за прояви на "вербално насилие", подвиквания към жени и млади момичета, ученици, от групи бежанци.

"След това се появиха кражби в търговски обекти. По-скоро не са и кражби, това са грабежи. Влизат в едно помещение 15 човека, създават суматоха, взимат си каквото поискат, и си тръгват."

Заседанието бе прекратено от председателя - като от ГЕРБ обявиха, че Терзиев е избягал от него.

По-късно кметът взе участие в "Лице в лице" по бТВ. Пред водещата Цветанка Ризова той подчерта, че е нужен зам.-кмет по сигурността. И заяви, че има "по-дълбок проблем":

"Това не е свързано само с мигранти от центровете. Това е свързано и с подрастващи, които безчинстват.“

Обеща и по-бърза обществена поръчка за поддръжката на камерите, и че ще има и софтуер за лицево разпознаване и отново - повече осветление.

Кметът добави, че е поръчал на районните кметове да направят разчет колко ще е пълната реновация на пътната инфраструктура в София. Проблемът с чистотата бил заради разделената отговорност, глобяването на сметоизвозващите компании работи. И призова да отдадем почит на покойния патриарх Неофит, като вплитаме в делата си смирение, любов и прошка - както той е зовал.