10 на сто от консумираните годишно суровини в ЕС трябва да бъдат добити на негова територия. 40 на сто трябва да бъдат преработени в ЕС, а 25 на сто – да бъдат от рециклирани материали.

Това предвижда Законодателният акт за суровините от критично значение. Днес той получи окончателното одобрение от страните членки (Съвета) на ЕС. (Виж инфографиката ТУК).

Така бе приет регламент за създаване на марка, която да гарантира безопасни и устойчиви доставки на суровини от критично значение. Това е последна стъпка от процедурата. След като бъде подписан от председателите на Европейския парламент и на Съвета, Актът ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС. Той ще влезе в сила 20 дни след обнародването му.

Окончателният текст определя два списъка от суровини.

34 от тях са от стратегически суровини критично значение. Такива са например никелът, природният графит, манганът, металите от групата на платината, кобалтът, алуминият, литият, тежките редкоземни метали, волфрамът, медта и др.

17 са стратегически суровини. Сред тях са хелият, фосфорът, арсенът, коксовите въглища, магнезият, танталът, стронцият и др.

Всички тези суровини са от ключово значение за зеления и цифровия преход, както и за отбранителната и космическата индустрия.

Проектите за добив ще получават разрешение в срок от най-много 27 месеца. А тези за рециклиране и преработка – до 15 месеца.

Ще има и ограничени изключения, които ще бъдат съобразени с ефекта на дейностите върху населението и околната среда.

Големите производители на стратегически технологии като батерии, водородни генератори и генератори на възобновяема енергия ще трябва да извършват оценка на риска на веригите си за доставка, за да бъдат идентифицирани слабостите.