Не желая да съм кандидат за патриарх.

Това съобщи митрополит Николай в позиция на сайта на Пловдивската митрополия вечерта преди да бъде избран наместник-председател на Синода, който да отговаря за избора на нов патриарх в рамките на следващите четири месеца.

"Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. Съобщавам това първо на вас, като за това мое непоколебимо намерение ще информирам и моите събратя – членовете на Светия Синод", пише в обръщението. 

Той прогнозира нападки срещу Църквата, "защото нямаме никакво съмнение, че става дума за дълбока и истинска омраза към Светата Православна Църква – моралната опора и източникът на интегритет на нашия народ".

"Става дума за война срещу вярата ни и за нищо по-малко. Бъдете готови, че в следващите месеци ще се води война срещу вярата и срещу Църквата, но ви уверявам, че Църквата отново ще победи, защото "портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18). Това е още една нейна специфична особеност, която е доказана безброй пъти и която нейните врагове отказват да проумеят. Както и през 2013 г., основната агресия, свързана с избора на следващия Български Патриарх, е насочена срещу мен, вашият митрополит".

С отказа на Николай, считан за един от основните претенденти за следващ патриарх, остават осем митрополити, измежду които да бъде избран глава на БПЦ.